Meedoen? Strak plan, want een loopbaan in wetenschap, techniek of als maker zorgt voor een interessant leven.

Wetenschap en techniek zijn namelijk overal. De selfie die je maakt, het ijsje dat je eet en de stoel waarop je zit: alles houdt verband met wetenschap en techniek. Zonder zwaartekracht val je immers van je stoel, zonder scheikunde kunnen we geen ijs maken en zonder uitvinders hebben we geen mobiele telefoons.

Een goede stap hiertoe is door mee te doen aan één van de vele wedstrijden op het gebied van techniek, wetenschap en maken die er in Nederland zijn! Er gebeurt namelijk heel veel het hele jaar door! Door mee te doen kan je je talent ontdekken, verder ontwikkelen, lekker verbazen en uitvinden! Zie hier alle wedstrijden die er dit jaar plaatsvinden. Schrijf je snel in of als dat niet meer kan, bereid je vast voor op volgend jaar.

Kies onderstaand de categorie die bij je past en ga de uitdaging aan!

 

Filter op categorie

 • Denken & Tellen
 • Groeien & Bloeien
 • Maken & Uitvinden
 • Nullen & Enen

European Union Science Olympiad

Denken & Tellen

Doelgroep: De wedstrijd is voor havo- en vwo-leerlingen
Datum: Vrijdag 27 januari 2017
Locatie: Nederland

De European Union Science Olympiad (EUSO) is een wedstrijd voor teams van havo/vwo-leerlingen.
De testen voor de EUSO bevatten zowel biologische, chemische als natuurkundige elementen. Het doel van de wedstrijd is het uitdagen en stimuleren van geïnteresseerde en getalenteerde leerlingen op het gebied van science. Kijk voor meer informatie op de website: http://eusonederland.nl/

Kan ik nog meedoen?

Nee, helaas is de inschrijving gesloten.

Beverwedstrijd

Nullen & Enen

Doelgroep: Groep 7&8 po en klas 1 t/m 6 vo
Datum: Zaterdag 4 februari 2017

De Beverwedstrijd is bedoeld om talent op het gebied van informatica te ontdekken. Het is een mooie manier om erachter te komen of je informatica leuk vindt en of je er zelfs goed in bent! De opgaven kunnen online worden gemaakt op school.

De eerste ronde van de Beverwedstrijd vond plaats van 9 tot 18 november 2016 (in de Beverweek). Je kunt je dus niet meer aanmelden. Zie de website voor meer informatie.

First Lego League

Nullen & Enen

Doelgroep: Tussen 9 en 15 jaar
Datum: Zaterdag 4 februari 2017
Locatie: Deltion College, Mozartlaan, Zwolle, Nederland

De FIRST LEGO League (FLL®) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. De teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem.

De wedstrijd is helaas al afgelopen, je kunt je dus niet meer aanmelden. Kijk op de website voor informatie.

Imagine Life Science Profielwerkstukwedstrijd

Groeien & Bloeien

Doelgroep: eindexamenklassen havo en vwo
Datum: Maandag 3 april 2017

Ben jij geïnteresseerd in Life Sciences? Wil je een verschil maken in deze wereld? En schrijf jij komend jaar een profielwerkstuk? Maak dan kennis met de scholierencompetitie van Foundation Imagine Life Sciences!

Door deel te nemen aan de Imagine Scholierencompetitie, ben jij een schakel voor wetenschappelijke, innovatieve en duurzame ideeën die mensen in ontwikkelingslanden helpen aan kennis en welvaart. Je leert veel over biotechnologie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en hoe wetenschap een bijdrage kan leveren aan de samenleving.

 

Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor deze wedstrijd. Het wedstrijdverloop kun je vinden op de website.

International Junior Science Olympiad

Denken & Tellen

Doelgroep: De wedstrijd is speciaal gericht op leerlingen uit de derde klas. Ook leerlingen die wel aan het leeftijdscriterium voldoen maar die al in een hoger leerjaar zitten mogen meedoen en krijgen dezelfde toetsen als de derdeklassers
Datum: Vrijdag 7 april 2017
Locatie: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Kapittelweg, Nijmegen, Nederland

De IJSO (International Junior Science Olympiad) is een wedstrijd op het gebied van science voor havo en vwo leerlingen van 15 jaar of jonger. Het belangrijkste doel van de IJSO is het uitdagen en stimuleren van geïnteresseerde en getalenteerde derde klas leerlingen van havo en vwo op het gebied van science en technologie.

Helaas kun je je niet meer aanmelden voor deze wedstrijd. Voor meer informatie over de IJSO kijk op de website.

Artcadia

Maken & Uitvinden

Doelgroep: klas 2 van havo en vwo
Datum: Woensdag 12 april 2017

Stel je voor, je leeft in het jaar 2080. De stad, zoals je die in het begin van de 21e eeuw kende, bestaat niet meer. Hoe leven we met elkaar? Hoe ziet ons vervoer eruit? Hoe gaan we om met de ruimte, water en ons milieu? Er zijn nieuwe uitdagingen in de toekomststad Artcadia, en jullie bedenken de oplossingen!

‘Artcadia, Imagine your future’ is een landelijk techniek- en kunstwedstrijd. Je werkt met medeleerlingen aan een creatieve oplossing die antwoord geeft op een vraagstuk uit een stad in het jaar 2080. Dit doe je onder begeleiding van een leerkracht op school. Jullie gaan in de lessen aan de slag met brainstormen, researchen en het bedenken van oplossingen. Het eindresultaat is een werkstuk in de vorm van een maquette, een schilderij of een ander kunstwerk.

De inschrijving is gesloten, je kunt dus niet meer meedoen aan deze wedstrijd. Kijk voor meer informatie op de website.

Robocup Junior

Nullen & Enen

Doelgroep: 9 t/m 19 jaar
Datum: Zaterdag 22 april 2017
Locatie: Science Centre Delft, Mijnbouwstraat, Delft, Nederland

RoboCup Junior is een jaarlijkse competitie met robots voor het basis- en voortgezet onderwijs, waaraan scholieren tussen 9 en 19 jaar met zelfgebouwde robotjes kunnen meedoen. Gestart als initiatief vanuit Australië wordt het nu in meer dan 26 landen over de gehele wereld gespeeld. RoboCup Junior stimuleert het uitwisselen van kennis, communicatie en teamwerk. Schoolteams bouwen en programmeren robots om te spelen tegen andere teams in één van de drie robot uitdagingen: Dansen, Redden en Voetbal.

De inschrijvingen voor het NK 2017 zijn geopend tot 31 maart. Je kunt je dus nog aanmelden! Dat doe je hier. Dit jaar zal het NK op zondag 22 april plaatsvinden in het Science Centre van de TU Delft.

Informatica Olympiade

Nullen & Enen

Datum: Zondag 30 april 2017
Locatie: Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven, Nederland

De Informatica Olympiade is bedoeld om informaticatalent te ontwikkelen. Door middel van opdrachten die je zelf thuis kan doen, kan je deelnemen aan de eerste ronde. Daarna gaan de 100 beste leerlingen door naar de volgende rondes.

Je kunt helaas niet meer meedoen aan de wedstrijd, de eerste ronde liep op in januari 2017 af. Kijk hiervoor op de website.

Belangrijke data:

Eerste ronde: 25 januari is de laatste dag voor de A-, B- en C-opgaven. Opgave D kun je tot 28 januari ‘s ochtends 10:00 u. insturen.
Tweede ronde: maart 2017

Techniek Toernooi

Maken & Uitvinden

Doelgroep: Alle groepen uit het basisonderwijs
Datum: Donderdag 1 juni 2017
Locatie: Openluchtmuseum, Hoeferlaan, Noordoostelijk van Schaarsbergen, Arnhem, Nederland

Het Techniek Toernooi is een techniekwedstrijd voor alle groepen van het basisonderwijs. In teams van maximaal vier, wordt gewerkt aan een technische opdracht. Je maakt kennis met natuurwetenschappelijke basisprincipes, je leert experimenteren en ontwikkelt creativiteit, je leert samenwerken en bovenal kom je erachter dat wetenschap en technologie veel leuker is dan je dacht en helemaal niet zo ingewikkeld.

 

Meld je hier aan met je klas! De wedstrijd begint op school of bij een buitenschoolse activiteit. Met behulp van lesmateriaal lopen de leerlingen stap voor stap door het onderzoek- en ontwerpproces. Het beste team van de klas mag vervolgens de strijd aan gaan tijdens een van de regiofinales. De winnaars uit de regio’s mogen het tegen elkaar opnemen tijdens de finale in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Biologie Olympiade

Groeien & Bloeien

Doelgroep: Bovenbouw havo en vwo
Datum: Dinsdag 6 juni 2017
Locatie: Wageningen University & Research centre, Wageningen, Nederland

De Nederlandse Biologie Olympiade (NBO) is een uitdagende biologiewedstrijd voor alle havo- en vwo-leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. In drie wedstrijdronden wordt getoetst op kennis, inzicht en vaardigheden in de biologie. De vier winnaars mogen Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Biologie Olympiade.

De inschrijfperiode is voorbij, dus je kunt je niet meer aanmelden voor deze wedstrijd. Kijk voor meer informatie op de website.

Belangrijke data:

Eerste ronde: 23 januari t/m 3 februari 2017
Tweede ronde: maart/april 2017
Eindronde: 6 juni t/m 13 juni 2017
Internationale Biologie Olympiade: 23 t/m 30 juli 2017 in Coventry, UK

Aardrijkskunde Olympiade

Groeien & Bloeien

Doelgroep: Bovenbouw havo en vwo
Datum: Woensdag 7 juni 2017

De Aardrijkskunde Olympiade is een wedstrijd voor havo/vwo leerlingen die aardrijkskunde net iets leuker vinden dan de rest. Ga jij de strijd aan om de beste aardrijkskundeleerling van Nederland te worden?

Wil je meedoen? Dat kan nog!

Als je mee wilt doen, moet je zorgen dat je tussen 1 oktober 2016 en 1 februari 2017 wordt aangemeld door je Aardrijkskunde-docent. Dat kan via het contactformulier. Of kijk op de website. De wedstrijd bestaat uit een voorronde en daarna de eindronde.

Scheikunde Olympiade

Groeien & Bloeien

Doelgroep: Bovenbouw havo en vwo
Datum: Donderdag 8 juni 2017
Locatie: Rijksuniversiteit Groningen, Groningen, Nederland

De Scheikunde Olympiade is voor alle leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo die interesse hebben voor scheikunde en die het leuk vinden om zowel theoretisch als praktisch daarmee bezig te zijn. Het is zeker niet alleen voor bollebozen! Uit de winnaars van de olympiade wordt een team van vier leerlingen samengesteld die Nederland vertegenwoordigt bij de Internationale Chemieolympiade.

Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor deze wedstrijd. De eerste ronde was van 18 t/m 25 januari 2017. Vind meer informatie op de website.

Belangrijke data:

Eerste ronde: van 18 t/m 25 januari 2017 (op school)
Tweede ronde: van 20 t/m 24 maart 2017 (op school) Nationale eindronde: van 8 t/m 15 juni 2017 (Rijksuniversiteit Groningen)
Internationale Chemieolympiade: 6 t/m 15 juli 2017 (Bangkok, Thailand)

Natuurkunde Olympiade

Groeien & Bloeien

Doelgroep: Alle klassen havo en vwo (meest geschikt voor bovenbouw)
Datum: Donderdag 8 juni 2017
Locatie: Groningen, Nederland

Deze olympiade is een uitdaging voor álle leerlingen in het voorgezet onderwijs en niet alleen voor de allerbesten. Meestal komen de leerlingen uit de hoogste klassen van havo en vwo. Je gaat theoretische en praktische vraagstukken oplossen buiten de gewone schoolprogramma’s waarbij een originele aanpak geboden is. Vooral meiden worden aangemoedigd ook mee te doen!

Helaas kun je je niet meer opgeven voor deze wedstrijd. Kijk voor meer informatie op de website.

Belangrijke data:

Eerste ronde: 16 januari tot 3 februari 2017
Tweede ronde: 12 april 2017
Eindronde: 8 juni tot 15 juni 2017
Internationale Olympiade: 16 juli tot 24 juli 2017

Biologie Olympiade Junior

Groeien & Bloeien

Doelgroep: Onderbouw havo en vwo
Datum: Donderdag 8 juni 2017
Locatie: Van Hall Larenstein (locatie Velp), Larensteinselaan, Velp, Nederland

De Biologie Olympiade Junior is een uitdagende biologiewedstrijd speciaal voor havo- en vwo-leerlingen van klas 1, 2 en 3. Ga aan de slag met spannende biologische thema’s!

Helaas is de aanmeldperiode voorbij, je kunt je dus niet meer inschrijven.

Belangrijke data:

Eerste ronde: 23 januari t/m 3 februari 2017.
Tweede ronde: 20 april 2017.
Eindronde: 8 en 9 juni 2017.

Kijk voor meer informatie op de website.

Meer informatie

Vakkanjer Pioneer

Maken & Uitvinden

Doelgroep: Bovenbouw vmbo
Datum: Donderdag 8 juni 2017

Vakkanjer Pioneer is een wedstrijd voor leerlingen van de bovenbouw van het vmbo. Met deze wedstrijd kun jij samen met je klasgenoten laten zien wat je allemaal in huis hebt. Je ontwerpt en bouwt spannende opdrachten, gaat de strijd aan met andere scholen, wordt nog beter in je vak én kunt mooie prijzen winnen.

Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor de wedstrijd Vakkanjer Pioneer. Kijk op de website voor informatie.

Belangrijke data:

 • oktober 2016 t/m januari 2017:
  Schoolfase:
  Aan de slag met de opdracht op je eigen school: bedenken, ontwerpen, bouwen
 • februari 2017
  Schoolfinales:
  Alle teams presenteren hun oplossingen voor het Rode Kruis. Welke teams gaan door?
 • maart 2017
  Regiofinales: 
  ‘The next level’ voor de teams die doorgaan na de schoolfinales. Perfectioneer je ontwerp, presenteer het eindresultaat en scoor een ticket naar het eindevent.
 • juni 2017
  Landelijke finale:
  Scouts, Explorers, Pioneers en Navigators: tijdens het landelijke event komen ze allemaal bijeen en presenteren ze hun oplossingen aan jury en publiek.

Kangoeroewedstrijd

Denken & Tellen

Doelgroep: Iedereen van groep 3 basisschool t/m klas 6 vwo
Datum: Woensdag 21 juni 2017
Locatie: Science Center NEMO, Oosterdok, Nieuwmarkt en Lastage, Amsterdam, Nederland

Vind je het leuk om te puzzelen en te rekenen, doe dan mee met de Kangoeroewedstrijd! Deze wedstrijd is voor iedereen van groep 3 op de basisschool t/m klas 6 op het vwo. Voor elke groep zijn specifieke opgaven ontwikkeld die je op school kan maken in aanloop naar de finale.

Aanmelden verloopt via je school. Dat kan t/m 22 februari 2017. De eerste ronde vindt plaats op 16 maart 2017. Kijk voor meer informatie op de website.

Uitvinderswedstrijd

Groeien & Bloeien

Doelgroep: Groep 5 t/m 8 basisschool
Datum: Vrijdag 30 juni 2017
Locatie: Tilburg, Nederland

Ontdek je affiniteit met techniek. Prachtige verhalen en speelfilms nemen je mee in een avontuur. De avontuurlijke beleving is de inspiratiebron om de wereld van techniek in te stappen. Vind hier de avonturen waar je aan mee kan doen!

 

Je kan via je school meedoen met het project voor jouw groep. Dat kan door je leerkracht te vragen de school hier aan te melden.

Belangrijke data:

15 januari is de Uitvinderswedstrijd gestart
31 mei uiterste inzenddatum De Uitvinderswedstrijd

Voor meer informatie over de wedstrijd kun je kijken op de website.

Young Solar Challenge

Maken & Uitvinden

Doelgroep: 14 t/m 18 jaar
Datum: Zaterdag 1 juli 2017

Young Solar brengt duurzame techniek en jongeren samen. Praktijkgerichte opdrachten hebben een zeer positieve invloed op het theoretische onderwijs. Uiteindelijk gaat het bij jullie natuurlijk om één ding, het bouwen van de boot, meedoen aan het evenement en misschien zelfs winnen!

Helaas kun je je niet meer aanmelden voor deze wedstrijd. Kijk op de website voor meer informatie.

Nationale Sterrenkunde Olympiade

Groeien & Bloeien

Doelgroep: Bovenbouw havo en vwo
Datum: Woensdag 5 juli 2017
Locatie: Sterrewacht Leiden, Niels Bohrweg, Leiden, Nederland

Sterrenkunde omvat de meest extreme objecten en situaties die in de natuur voorkomen: van de kleinste atomen tot de enorme sterrenstelsels, over de bijna lege ruimte tussen de sterren en over ontzettend hoge dichtheden in witte dwergen en neutronensterren, over ijskoude asteroïden en over miljoenen tot miljarden graden in de kernen van sterren. Als je meedoet aan de Sterrenkunde Olympiade, word je uitgedaagd om je te verdiepen in deze en andere sterrenkundige onderwerpen.

Ja, je kunt nog meedoen! Vanaf 15 maart 2017 kun je je inschrijven via de website.

Belangrijke data:

15 maart – 15 mei: Voorronde
1 juni: Selectie van Masterclass deelnemers wordt bekendgemaakt
5 juli – 7 juli: Masterclass met de finale

 

 

Wiskunde Olympiade

Denken & Tellen

Doelgroep: havo en vwo
Datum: Vrijdag 15 september 2017
Locatie: Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven, Nederland

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 voor wiskunde kunnen meedoen aan de eerste ronde. Deze wordt altijd in januari gehouden op alle deelnemende scholen. De speelse maar uitdagende opgaven testen je creativiteit en wiskundig inzicht.

 

Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor deze wedstrijd.

Belangrijke data:
1e ronde
23 januari – 2 februari 2017
2e ronde
17 maart 2017
finale
15 september 2017
prijsuitreiking
10 november 2017

Meer informatie vind je op de website.