Meedoen

Strak plan, want een loopbaan in de wereld van wetenschap, technologie of maken zorgt voor een interessant leven.

Wetenschap, technologie en maken zijn overal. Om dit te begrijpen is het voor jongeren een goed plan om mee te doen aan één van de vele wedstrijden in Nederland die de wereld van ontdekken, uitvinden, bedenken en creëren openen!

Er worden heel veel wedstrijden in Nederland, en daarbuiten, georganiseerd op het gebied van wetenschap, technologie en maken. Door mee te doen kunnen jongeren hun talent ontdekken, verder ontwikkelen, zich laten verbazen en volop uitvinden! Op deze pagina staat een overzicht van de diverse wedstrijden.

Alles houdt verband met wetenschap, techniek en maken. De selfies die iedereen maakt, de ijsjes die gegeten worden en de stoelen waar we op zitten.

  • Nullen & Enen
    havo/vwo (bovenbouw)

    CanSat Competitie

    Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie; dat is de opdracht van de CanSat competitie. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat, samen met andere Europese teams, naar de Europese competitie.
  • Denken & Tellen
    havo/vwo (bovenbouw)

    European Olympiad of Experimental Science

    De European Olympiad of Experimental Science (EOES) is een teamwedstrijd met praktische opdrachten voor leerlingen van 16 jaar of jonger uit de bovenbouw van havo en vwo met een natuurprofiel en belangstelling voor science.
  • Maken & Uitvinden
    basisonderwijs (groep 7/8) t/m vmbo

    Vakkanjers

    Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs t/m leerlingen van het laatste jaar vmbo hun vakmanschap. Met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever.
  • Nullen & Enen
    t/m 19 jaar

    World Robot Olympiad Nederland

    WRO© is een internationale roboticawedstrijd voor kinderen en jongeren die geïnteresseerd zijn in robotica en techniek. Teams ontwerpen en bouwen een een robot en programmeren deze.
  • Denken & Tellen
    havo/vwo (t/m 15 jaar)

    International Junior Science Olympiad

    De IJSO is een individuele wedstrijd op het gebied van science (biologie, natuurkunde en scheikunde met uitstapjes naar wiskunde en techniek) voor havo- en vwo-leerlingen van 15 jaar of jonger.
  • Groeien & Bloeien
    havo/vwo (bovenbouw)

    Biologie Olympiade

    Biologiewedstrijd voor alle havo- en vwo-leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De vier winnaars mogen Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Biologie Olympiade.
  • Nullen & Enen
    vanaf groep 5 basisonderwijs t/m klas 6 vo

    Beverwedstrijd

    Informaticawedstrijd met als doel om leerlingen kennis te laten maken met informatica. De opgaven zijn zó gemaakt dat iedereen ze met logisch en goed nadenken kan oplossen. Misschien ontdekken ze wel dat ze er talent voor hebben!
  • Nullen & Enen
    12 jaar en ouder

    PA’s Raspberry Pi competitie

    Schoolteams worden binnen deze competitie uitgedaagd om met behulp van de Raspberry Pi innovatieve oplossingen te vinden voor problemen in onze samenleving.
  • Groeien & Bloeien
    havo/vwo (bovenbouw)

    Aardrijkskunde Olympiade

    Wedstrijd voor havo/vwo leerlingen die aardrijkskunde net iets leuker vinden dan de rest. De vier beste finalisten gaan naar de internationale ronde.
  • Denken & Tellen
    havo/vwo (bovenbouw)

    Scheikunde Olympiade

    Voor havo- / vwo-leerlingen die interesse hebben voor scheikunde, en die het leuk vinden om theoretisch en praktisch ermee bezit te zijn. Uit de winnaars van de olympiade wordt een team van vier leerlingen samengesteld die Nederland vertegenwoordigt bij de Internationale Chemie Olympiade.
  • Groeien & Bloeien
    basis- en voortgezet onderwijs

    Viruskenner

    Wedstrijd voor leerlingen in klas 2 van het Technasium. Er wordt gevraagd om een preventieadvies of preventiemethode waarmee een besmetting met een (exotisch) virus kan worden voorkomen. Leerlingen worden uitgedaagd een innovatieve oplossing te bedenken.
  • Groeien & Bloeien
    14 t/m 17 jaar

    Young Solar Challenge

    Jongeren die meedoen aan dit project bouwen hun eigen zonneboot en racen tegen elkaar. Op die manier komen zij op leuke en interactie manier in contact met techniek, innovatie en duurzaamheid.
  • Nullen & Enen
    9 t/m 15 jaar

    FIRST® LEGO® League

    Daagt jongeren (9 t/m 15) uit om de maatschappelijke rol van wetenschap & techniek/technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten, waaronder een LEGO robot programmeren.
  • Denken & Tellen
    havo- en vwo-leerlingen

    Jan Kommandeurprijs

    Profielwerkstukkenwedstrijd van het Bètasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen. De prijs wordt uitgereikt voor het beste profielwerkstuk in een N-profiel.
  • Groeien & Bloeien
    havo/vwo

    Dutch Junior Water Prize

    Nationale wedstrijd voor scholieren over waterinnovatie. Meedoen kan met profielwerkstuk of meesterproef. De winnaar mag meedoen aan de Stockholm Junior Water Prize in Zweden!
  • Maken & Uitvinden
    basisonderwijs

    OO Techniek

    Landelijke onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor het basisonderwijs. Leerlingen ontdekken bij deze wedstrijd dat wetenschap en technologie leuker is dan ze dachten en niet zo ingewikkeld is!
  • Denken & Tellen
    havo/vwo

    Natuurkunde Olympiade

    De olympiade is een uitdaging voor álle leerlingen in het voorgezet onderwijs, niet alleen de besten. De top-5 vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale ronde.
  • Groeien & Bloeien
    vo & mbo

    Shell Eco-marathon

    Internationale studentenwedstrijd op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. Deelnemers bouwen een auto op zonne-energie en gaan met elkaar de strijd aan in de finalerace.
  • Maken & Uitvinden
    Technasium (leerjaar 4)

    Bouwend Nederland Innovatieprijs

    Innovatieprijs voor technasiumleerlingen, waarbij elk jaar een nieuw project binnen de bouw en infra wordt uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is.
  • Denken & Tellen
    vwo-leerlingen

    KNAW Onderwijsprijs

    Met de jaarlijkse Onderprijs wil de KNAW het wetenschappelijk denken in het vwo stimuleren. De wedstrijd is bedoeld voor werkstukken met een wetenschappelijke opzet, gebaseerd op zelfstandig onderzoek.
  • Groeien & Bloeien
    havo/vwo (klas 2)

    Artcadia – Imagine your future

    Landelijke techniek- en kunstwedstrijd voor leerlingen in 2 havo/vwo. Leerlingen werken in teams aan creatieve oplossingen die antwoord geven op vraagstukken uit een stad in het jaar 2080, op het gebied van water, milieu& ruimte, infrastructuur en gebouwen.
  • Maken & Uitvinden
    voortgezet onderwijs

    DroneCup Finals

    DroneCup is een te gekke racewedstrijd met drones, waar techniek & creatief denken samenkomen!
  • Maken & Uitvinden
    havo/vwo (klas 1 t/m 3)

    Eureka!Cup

    Ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-) wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende opdrachtgevers met elk een eigen opdracht.
  • Nullen & Enen
    basis- en voortgezet onderwijs

    RoboCup Junior

    Robotica- en programmeerwedstrijd, gericht op het stimuleren en ontwikkelen van po en vo leerlingen. Jaarlijks wordt het NK georganiseerd op het terrein van de Technische Universiteit Delft.
  • Maken & Uitvinden
    basisonderwijs (groep 5 t/m 8)

    Uitvinderswedstrijd

    De Uitvinderswedstrijd is voor nieuwsgierige kinderen van de basisschool die binnen een inspirerende belevingswereld werken aan hun ontwikkeling en kennismaken met techniek. Ze worden geïnspireerd door verhalen, die steeds eindigen met een open opdracht/probleemstelling.
  • Denken & Tellen
    alle vo-scholen in Nederland

    Wiskunde Toernooi

    Een wiskundewedstrijd waarvoor alle middelbare scholen uit Nederland uitgenodigd zijn. Op hetzelfde moment vindt ook dezelfde wedstrijd in Leuven en Bonn plaats. Ieder jaar staat een maatschappelijk relevant thema centraal.
  • Groeien & Bloeien
    basisonderwijs (groep 7/8)

    Bright Ideas Challenge

    Binnen de bright ideas challenge daagt Shell leerlingen uit groep 7 en 8 uit om slimme en creatieve oplossingen te bedenken voor de wereld in 2050.
  • Denken & Tellen
    havo- en vwo-leerlingen

    Van Melsenprijs

    Profielwerkstukkenwedstrijd van de Radboud Universiteit Nijmegen op het gebied van bètavakken. De 1e-prijswinnaar wordt uitgezonden naar de International Conference of Young Scientists. Nummers 2 en 3 maken hier ook kans op.
  • Nullen & Enen
    voortgezet onderwijs

    Informatica Olympiade

    Bedoeld om informaticatalent te ontwikkelen. Door middel van opdrachten die je zelf thuis kan doen, kan je deelnemen aan de eerste ronde. Winnaars gaan de naar internationale ronde.
  • Denken & Tellen
    van groep 3 basisschool t/m klas 6 vwo

    W4Kangoeroe

    De grootste reken- en wiskundewedstrijd van Nederland voor iedereen vanaf groep 3 t/m 6 vwo die het leuk vindt om te puzzelen en te rekenen. Voor elke groep zijn specifieke opgaven ontwikkeld die op school gemaakt kunnen worden in aanloop naar de finale.
  • Nullen & Enen
    13 t/m 18 jaar

    FIRST® TECH® Challenge

    Techniekcompetitie waarbij teams van maximaal 15 leden (13-18 jaar) uitgedaagd worden om een robot te ontwerpen, bouwen en programmeren. Ook draait om teambuilding, proces en presentatie.
  • Groeien & Bloeien
    havo/vwo (eindexamenklassen)

    Imagination at Work

    Profielwerkstukwedstrijd van C3 waar jongeren ervaren hoe chemie en life sciences een bijdrage leveren aan oplossingen rondom duurzaamheidsvraagstukken.
  • Denken & Tellen
    havo/vwo

    Wiskunde Olympiade

    Jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 voor wiskunde kunnen meedoen aan de eerste ronde.
  • Denken & Tellen
    voortgezet onderwijs

    Nederlandse Sterrenkunde Olympiade

    De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is en jaarlijkse wedstrijd voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. Leerlingen worden binnen deze wedstrijd uitgedaagd om zich te verdiepen in het heelal en andere sterrenkundige onderwerpen.
  • Nullen & Enen
    meiden op de middelbare school

    European Girls' Olympiade in Informatica

    Voor meiden die op de middelbare school zitten en gek zijn op logisch nadenken en programmeren is er European Girls' Olympiade in Informatica. Om kans te maken op deelname doe je in Nederland eerst mee aan 'Girls @ Informatica Olympiade'.

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.