ScienceMakers Nieuws

Door heel Nederland – en ook in het buitenland - vinden elk jaar heel veel wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie & maken.

Top-4 Nationale Scheikundeolympiade (NSO) 2021 bekend

Top-4 Nationale Scheikundeolympiade (NSO) 2021 bekend

Jochem van den Broek (17 jaar, 6v) uit Eindhoven van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven is overtuigend winnaar geworden van de 42e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). Op de tweede plaats eindigde zeer verrassend Mitchell Rikken (17 jaar, 5h) uit Arnhem van het Lyceum Elst. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de NSO dat een leerling uit 5 havo eindigt in de top 4, een geweldige prestatie. Bas Krikke (16 jaar, 5v) uit Vugt van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel werd derde en de vierde plaats ging naar Jeramy Kop (18 jaar, 5v) uit Heerhugowaard van het Huygens College in Heerhugowaard.
Deze teams hebben een ticket naar de finale van Vakkanjers

Deze teams hebben een ticket naar de finale van Vakkanjers

Het Wereld Natuur Fonds is de opdrachtgever van de Vakkanjer Challenge van dit schooljaar. In de WWF Wildlife Challenge daagde het Wereld Natuur Fonds leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar vmbo uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven.
Nog een kleine maand om aan te melden voor De Uitvinderswedstrijd

Nog een kleine maand om aan te melden voor De Uitvinderswedstrijd

Ook dit schooljaar kunnen leerlingen van alle Nederlandse basisscholen, groep 5-8, meedoen aan De Uitvinderswedstrijd. Online inzenden voor kan tot en met 15 juni 2021. De beste uitvinders mogen hun uitvindingen presenteren aan een jury. De finales vinden plaats op 7, 8 en 9 juli.
Goud en zilver voor Nederland tijdens 1e Olympiad of Experimental Science

Goud en zilver voor Nederland tijdens 1e Olympiad of Experimental Science

Beide teams die voor Nederland uitkwamen voor de eerste European Olympiad of Experimental Science (EOES) behaalden edelmetaal: goud en zilver. De EOES werd georganiseerd door de Universiteit van Szeged (Hongarije) en gehouden van 9 tot en met 14 mei. Er deden 19 EU-landen met 38 teams van drie leerlingen mee.
Van Gogh Museum en ASML nieuwe opdrachtgevers Vakkanjers

Van Gogh Museum en ASML nieuwe opdrachtgevers Vakkanjers

Vanaf groep 7 van het primair onderwijs, de brugklas van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) tot en met het laatste jaar van het vmbo gaan leerlingen uit heel Nederland komend schooljaar aan de slag met een bijzondere opdracht vanuit het Van Gogh Museum en ASML. De challenge In het licht van Vincent daagt hen uit op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kunstwerken te behouden voor de toekomst. En om de verhalen van Vincent en de beleving van zijn schilderijen nieuwe dimensies te geven. Dat doen ze als deelnemer aan Vakkanjers, een programma waarin leerlingen hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen.
3 winnende technasiumteams bij internationale finale Viruskenner

3 winnende technasiumteams bij internationale finale Viruskenner

Dinsdag 20 april vond de internationale online finale van Viruskenner plaats. Viruskenner is een jaarlijkse project waar in Nederland technasiumleerlingen uit 2havo en 2vwo van zo’n 35 scholen aan meedoen. Met het project van de Cirion Foundation vergroten de leerlingen hun kennis over virusinfecties, transmissieroutes en preventiemethodes. Het project is natuurlijk actueler dan ooit: een uitbraak ligt altijd op de loer, zo weten we inmiddels. Sinds een paar jaar doen ook middelbare scholieren uit Italië en Suriname mee.
Delfts vriendenteam wint FIRST® LEGO® League Benelux finale 2021

Delfts vriendenteam wint FIRST® LEGO® League Benelux finale 2021

Op zaterdag 17 april 2021 vond de feestelijke editie plaats van de FIRST® LEGO® League (FLL) Benelux finale. Via een livestream konden alle scholen en teams die tijdens het 2020/2021-seizoen hebben meegedaan met FLL Challenge de finale live volgen. Vriendenteam Move your feet uit Delft kwam als winnaar uit de bus.
Top-6 nationale EUSO 2021 bekend

Top-6 nationale EUSO 2021 bekend

Op woensdag 31 maart 2021 is de nationale eindronde van de European Union Science Olympiad (EUSO) georganiseerd bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens deze wedstrijd voeren leerlingen diverse opdrachten uit op het gebied van biologie, scheikunde en natuurkunde. Zowel praktijk als theorie. Bart Bloemsaat uit Elst, leerling 5e klas van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, kwam als winnaar uit de bus.
Programmeren? Laat dat maar aan deze meiden over!

Programmeren? Laat dat maar aan deze meiden over!

Van 13 tot 19 juni 2021 wordt vanuit Zwitserland voor het eerst een internationale Informatica Olympiade speciaal voor meiden georganiseerd, het European Girls’ Olympiad in Informatics (EGOI). Deelneemsters uit heel Europa zullen het tijdens de EGOI tegen elkaar opnemen in een uitdagende programmeercompetitie.
Winnaars gehuldigd! Zesde editie ScienceMakers Awards dit jaar volledig online

Winnaars gehuldigd! Zesde editie ScienceMakers Awards dit jaar volledig online

2 november, Den Haag – Vandaag start ScienceMakers een online campagne om de ruim 120 jongeren die afgelopen jaar een prestatie hebben geleverd op het gebied van wetenschap, technologie en maken een extra blijk van waardering te geven. Presentator Dennis Weening maakt tijdens de online campagne ScienceMakersLAB de verhalen achter deze jonge innovatieve talenten zichtbaar. Talent dat Nederlandse bedrijven en instellingen hard nodig hebben om wereldwijd de concurrentie aan te kunnen. Met ScienceMakers willen alle partijen verenigd in het Techniekpact het belang van wetenschap, technologie en maken in het onderwijs benadrukken en alle jongeren inspireren en enthousiasmeren hun talent hierin te ontdekken.
Duurzame verf van leerlingen GSG Leo Vroman beloond met ScienceMakers Award

Duurzame verf van leerlingen GSG Leo Vroman beloond met ScienceMakers Award

Leerlingen Puck Imbens, Janita Sloof en Meijs van der Vliet van het GSG Leo Vroman in Gouda ontvingen een ScienceMakers Award voor hun winnende prestatie tijdens de wedstrijd Imagination at Work van C3. De drie meiden ontwikkelden voor de wedstrijd, in samenwerking met het bedrijfsleven en het hoger onderwijs, een duurzame verf van oude verfresten en overtuigden de jury met hun spetterende presentatie.

Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.