ScienceMakers Nieuws

Door heel Nederland – en ook in het buitenland - vinden elk jaar heel veel wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie & maken.

Young Solar Challenge zonneboten strijken neer in Franeker op 3 juli

Young Solar Challenge zonneboten strijken neer in Franeker op 3 juli

Op initiatief van de Jongerenraad van de gemeente Waadhoeke zal na een afwezigheid van bijna twee jaar weer een Young Solar Challenge plaatsvinden. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli vindt de eerste race van het Young Solar Challenge seizoen plaats in Franeker. Tijdens deze twee dagen zullen de zonneboten van maar liefst 24 middelbare scholen uit het hele land door de wateren rondom de Friese stad gaan racen.
Winnaars Vakkanjer Challenge 2021 bekend

Winnaars Vakkanjer Challenge 2021 bekend

Ruim 8.000 leerlingen van zo’n 150 scholen waren dit schooljaar aan de slag gegaan met de challenge ‘WWF Wildlife Challenge’ in opdracht van het Wereld Natuur Fonds. Zij werden uitgedaagd om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven. Leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo hebben 23 en 24 juni hun innovatieve oplossingen gepresenteerd tijdens de finale van Vakkanjers.
Allie Zong wint nationale eindronde International Junior Science Olympiad 2021

Allie Zong wint nationale eindronde International Junior Science Olympiad 2021

Allie Zong (15 jaar), 3-vwo leerling van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven, heeft de nationale eindronde voor de 18e International Junior Scienceolympiad (IJSO) gewonnen. Aan de landelijke eindronde die op 18 juni gehouden is op het Candea College in Duiven deden 24 leerlingen mee: 11 meisjes en 13 jongens, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of 3-vwo. Allart Hertog (15 jaar) van het Candea College in Duiven werd beste havist.
Top-4 Nationale Scheikundeolympiade (NSO) 2021 bekend

Top-4 Nationale Scheikundeolympiade (NSO) 2021 bekend

Jochem van den Broek (17 jaar, 6v) uit Eindhoven van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven is overtuigend winnaar geworden van de 42e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). Op de tweede plaats eindigde zeer verrassend Mitchell Rikken (17 jaar, 5h) uit Arnhem van het Lyceum Elst. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de NSO dat een leerling uit 5 havo eindigt in de top 4, een geweldige prestatie. Bas Krikke (16 jaar, 5v) uit Vugt van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel werd derde en de vierde plaats ging naar Jeramy Kop (18 jaar, 5v) uit Heerhugowaard van het Huygens College in Heerhugowaard.
Deze teams hebben een ticket naar de finale van Vakkanjers

Deze teams hebben een ticket naar de finale van Vakkanjers

Het Wereld Natuur Fonds is de opdrachtgever van de Vakkanjer Challenge van dit schooljaar. In de WWF Wildlife Challenge daagde het Wereld Natuur Fonds leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar vmbo uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven.
Nog een kleine maand om aan te melden voor De Uitvinderswedstrijd

Nog een kleine maand om aan te melden voor De Uitvinderswedstrijd

Ook dit schooljaar kunnen leerlingen van alle Nederlandse basisscholen, groep 5-8, meedoen aan De Uitvinderswedstrijd. Online inzenden voor kan tot en met 15 juni 2021. De beste uitvinders mogen hun uitvindingen presenteren aan een jury. De finales vinden plaats op 7, 8 en 9 juli.
Goud en zilver voor Nederland tijdens 1e Olympiad of Experimental Science

Goud en zilver voor Nederland tijdens 1e Olympiad of Experimental Science

Beide teams die voor Nederland uitkwamen voor de eerste European Olympiad of Experimental Science (EOES) behaalden edelmetaal: goud en zilver. De EOES werd georganiseerd door de Universiteit van Szeged (Hongarije) en gehouden van 9 tot en met 14 mei. Er deden 19 EU-landen met 38 teams van drie leerlingen mee.
Van Gogh Museum en ASML nieuwe opdrachtgevers Vakkanjers

Van Gogh Museum en ASML nieuwe opdrachtgevers Vakkanjers

Vanaf groep 7 van het primair onderwijs, de brugklas van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) tot en met het laatste jaar van het vmbo gaan leerlingen uit heel Nederland komend schooljaar aan de slag met een bijzondere opdracht vanuit het Van Gogh Museum en ASML. De challenge In het licht van Vincent daagt hen uit op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kunstwerken te behouden voor de toekomst. En om de verhalen van Vincent en de beleving van zijn schilderijen nieuwe dimensies te geven. Dat doen ze als deelnemer aan Vakkanjers, een programma waarin leerlingen hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen.
3 winnende technasiumteams bij internationale finale Viruskenner

3 winnende technasiumteams bij internationale finale Viruskenner

Dinsdag 20 april vond de internationale online finale van Viruskenner plaats. Viruskenner is een jaarlijkse project waar in Nederland technasiumleerlingen uit 2havo en 2vwo van zo’n 35 scholen aan meedoen. Met het project van de Cirion Foundation vergroten de leerlingen hun kennis over virusinfecties, transmissieroutes en preventiemethodes. Het project is natuurlijk actueler dan ooit: een uitbraak ligt altijd op de loer, zo weten we inmiddels. Sinds een paar jaar doen ook middelbare scholieren uit Italië en Suriname mee.
Delfts vriendenteam wint FIRST® LEGO® League Benelux finale 2021

Delfts vriendenteam wint FIRST® LEGO® League Benelux finale 2021

Op zaterdag 17 april 2021 vond de feestelijke editie plaats van de FIRST® LEGO® League (FLL) Benelux finale. Via een livestream konden alle scholen en teams die tijdens het 2020/2021-seizoen hebben meegedaan met FLL Challenge de finale live volgen. Vriendenteam Move your feet uit Delft kwam als winnaar uit de bus.
Top-6 nationale EUSO 2021 bekend

Top-6 nationale EUSO 2021 bekend

Op woensdag 31 maart 2021 is de nationale eindronde van de European Union Science Olympiad (EUSO) georganiseerd bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens deze wedstrijd voeren leerlingen diverse opdrachten uit op het gebied van biologie, scheikunde en natuurkunde. Zowel praktijk als theorie. Bart Bloemsaat uit Elst, leerling 5e klas van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, kwam als winnaar uit de bus.
Programmeren? Laat dat maar aan deze meiden over!

Programmeren? Laat dat maar aan deze meiden over!

Van 13 tot 19 juni 2021 wordt vanuit Zwitserland voor het eerst een internationale Informatica Olympiade speciaal voor meiden georganiseerd, het European Girls’ Olympiad in Informatics (EGOI). Deelneemsters uit heel Europa zullen het tijdens de EGOI tegen elkaar opnemen in een uitdagende programmeercompetitie.
Winnaars 28e editie Van Melsenprijs bekend

Winnaars 28e editie Van Melsenprijs bekend

Op 26 maart 2021 is voor de 28e keer de Van Melsenprijs georganiseerd. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Radboud Universiteit Nijmegen aan leerlingen die binnen hun bètaprofielwerkstuk een bijzondere prestatie hebben geleverd. Uit de ingeleverde werkstukken zijn er 10 genomineerd. De jury, die bestaat uit 5 hoogleraren, één uit ieder vakgebied, heeft vervolgens uit de genomineerden de nummers 1, 2 en 3 vastgesteld. Deze zijn tijdens de online finale bekend gemaakt.

Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.