• Allie Zong wint nationale eindronde International Junior Science Olympiad 2021

  Allie Zong wint nationale eindronde International Junior Science Olympiad 2021

  Allie Zong (15 jaar), 3-vwo leerling van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven, heeft de nationale eindronde voor de 18e International Junior Science Olympiad (IJSO) gewonnen. Aan de landelijke eindronde die op 18 juni gehouden is op het Candea College in Duiven deden 24 leerlingen mee: 11 meisjes en 13 jongens, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of 3-vwo. Allart Hertog (15 jaar) van het Candea College in Duiven werd beste havist.

  De top-6 bestond verder uit een gedeelde tweede plaats voor Christiaan Blom (Johan de Witt Gymnasium, Dordrecht) en Thomas van der Zwan (Praedinius Gymnasium, Groningen). Op de vierde plaats: Ruben van Gaalen (Lyceum Kralingen, Rotterdam), op de vijfde plaats: Donna Verhoeff (Lentiz, Vlaardingen) en zesde werd Sophie Snip (Stedelijk Gymnasium, Arnhem). De zes winnaars (drie meisjes en drie jongens) vormen het Nederlandse team dat van 12 tot en met 21 december 2021 deelneemt aan de 18e IJSO georganiseerd door de Verenigde Arabische Emiraten.

  Prijsuitreiking voor het eerst ook livestream te volgen
  Vanwege de coronaregels konden maar een beperkt aantal gasten de prijsuitreiking fysiek bijwonen. Gelukkig waren overige familieleden, docenten, toa’s en andere genodigden wel in de gelegenheid dit middels een livestream te doen. De prijzen werden uitgereikt door Leon Lucas, voorzitter Centrale Directie van het Candea College. Lucas: “We zijn trots dat we opnieuw de IJSO hebben mogen verwelkomen op het Candea. Het is prachtig om deze talenten te zien bij leerlingen. Met deze gedreven jongeren gaan we een mooie toekomst tegemoet.
  Speciale prijzen gingen naar de jongste deelnemer, Christiaan Blom (ook nummer 2) die als 12-jarige al in 4-vwo zit, en naar 2e klas leerling Carice von Morgen (13 jaar) van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel.

  Beste havist
  De prijs aan de beste havist werd uitgereikt door Harmen Neidig, directeur Academie toegepaste Biowetenschappen en Chemie van de HAN. Neidig: “Met deelname aan de IJSO worden leerlingen al vroeg uitgedaagd de natuurwetenschap in te duiken. Dat geeft talenten een kans en wakkert nieuwsgierigheid aan. Toegepast onderzoek, dat via de hogescholen een vlucht neemt, verbreedt de toekomstige ontwikkelmogelijkheden van zowel havo als vwo-leerlingen. We zijn daarom als HAN-academie trots om hier een bijdrage aan te kunnen leveren en met een speciale prijs jaarlijks de beste havo-leerling van deze olympiade in het zonnetje te zetten.

  Beste havo en beste vwo-school
  De Malmberg-scholenprijzen werden uitgereikt door Emiel de Kleijn, olympiade coördinator SLO, aan het Lyceum Kralingen in Rotterdam (havo) en het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel (vwo). De Kleijn: "Knap hoe zoveel docenten en toa’s ondanks de coronapandemie en daarmee gepaard gegane schoolsluitingen, toch kans hebben gezien hun leerlingen onder examenomstandigheden mee te laten doen aan de voorronde van de IJSO. Heel veel dank daarvoor.

  Jaarlijkse nationale en internationale scienceolympiade
  De IJSO vindt jaarlijks plaats en heeft als doel jonge leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en te excelleren. In een schriftelijke voorronde worden de besten geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen individueel getest en worden de winnaars bepaald. De top-6 krijgt nog trainingsdagen aan Fontys Hogeschool TNW Eindhoven en de Radboud Universiteit voordat ze uitgezonden worden naar de internationale olympiade.
  In 2022 zal de nationale eindronde gehouden worden aan HAN University of Applied Sciences in Nijmegen.

  Initiatiefnemers en sponsors
  De IJSO is een initiatief van SLO, de Gelderse onderwijsgroep Quadraam (inclusief het Candea College in Duiven), HAN University of Applied Sciences in Arnhem en Nijmegen, Fontys Hogeschool TNW in Eindhoven en Radboud Universiteit. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON) en Switch IT Solutions. De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments, Uitgeverij Malmberg en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.

  Op de foto bovenaan zie je de IJSO top-6 2021.
  V.l.n.r.: Thomas van der Zwan, Ruben van Gaalen, Christiaan Blom, Allie Zorg, Sophie Snip, Donna Verhoeff

   

   

  Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.