Blije gezichten en veel inspiratie
Succesvolle 8e editie ScienceMakers Awards
Op woensdag 21 september 2022 heeft weer een succesvolle editie van ScienceMakers Awards plaatsgevonden. In het Philips Stadion in Eindhoven zijn ruim 100 jongeren die uitblinken op het gebied van wetenschap, techniek, maken en uitvinden voor de 8e keer gehuldigd. Ook ontvingen ze een Award voor hun bijzondere prestaties. Dit gebeurde in aanwezigheid van presentator Dennis Weening en PSV-spelers Sávio Moreira da Oliveira & André Ramalho.
Waarom gehuldigd?
Door heel Nederland - en ook in het buitenland - vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie, maken en uitvinden. Tijdens deze wedstrijden maken jongeren (10-18 jaar) de meest ingewikkelde berekeningen en briljante uitvindingen. Bedenken ze toffe ideeën. Én doen zij geniale ontdekkingen. Sinds 2015 huldigt Nederland dit talent tijdens ScienceMakers Awards.
Huldiging: stralend, inspirerend en speciale gasten
De weergoden waren de jonge talenten gunstig gezind: het was een prachtige, zonnige dag. Precíes wat nodig was om de jongeren in het zonnetje te zetten en te laten stralen. Een mooie huldiging vanuit de eretribune: met volop blije gezichten en een fantastische ScienceMakers Award 2022, bedacht en gemaakt door het Fablab in Groningen.
Aan inspiratie geen gebrek tijdens de huldiging: presentator Dennis Weening is met alle jongeren in gesprek gegaan over wat zij hebben gedaan, bedacht en gemaakt. Hiernaast werd er een mooie keynote verzorgd door Fabienne van de Weiden, co-founder LABELEDby., over haar passie voor duurzame productie en fashion technology.
De ScienceMakers werden nog verrast door speciale gasten tijdens de huldiging: PSV-spelers Sávio Moreira de Oliveira & André Ramalho wilden met eigen ogen zien welke talenten in “hun” stadion gehuldigd werden. Een groepsfoto met beiden spelers kon uiteraard niet ontbreken. Ook liepen de spelers nog een rondje over de Expo.
Expositie van projecten
Na de huldiging vond de Expo plaats waar veel van de ScienceMakers hun project tentoongesteld hebben. Op de drukbezochte Expo was de sfeer heel goed. De jongeren werden vergezeld door onder meer ouders en leraren, en ook verschillende wedstrijdcoördinatoren waren aanwezig bij de bijzondere dag. Hiernaast brachten de gasten van het Jubileum van het Jongeren en Technologie netwerk Jet-Net een bezoek aan de Expo, onder meer mensen uit het technisch bedrijfsleven, om meer te horen over en te zien van de veelzijdige en interessante projecten van de ScienceMakers.
Online podium
Vanaf maandag 26 september worden de jongeren ook online uitgelicht. Houd hiervoor de social media kanalen van ScienceMakers Nederland in de gaten (Instagram, Facebook, Twitter).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Benieuwd naar wat de ScienceMakers van 2022 bedacht, gedaan en gemaakt hebben? Een aantal voorbeelden:
>> Lars (Stadslyceum Groningen), Kees (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum), Lance (Kath. SG Hoofddorp), Mads (Utrechts Stedelijk Gymnasium) en Casper (Leo Kannercollege, Leiden) hebben Nederland vertegenwoordigd bij de International Mathematics Olympiad.
>> William, Hanna & Reinard (Van Lodenstein College, Amersfoort) wonnen de wedstrijd Imagination at Work onderzoek rondom fosfaatrecycling uit afvalwater.
>> De havo-opdracht van de Bouwend Nederland Innovatieprijs werd gewonnen door Stijn, Jinte, Renée en Terence (Technasiumschool Dalton College Alkmaar).
>> En Vera en Jordy (SG Groenwald, Stein) werden Nationaal Kampioen bij de wedstrijd RoboCup Junior in de categorie “Rescue Line”.
Alle winnende projecten van 2022 zijn hier te vinden.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ScienceMakers zijn ambassadeurs voor inventiviteit, voor nieuwsgierigheid, voor ontdekken en voor het volgen van je passie. Deze tijd bewijst nog eens extra dat we al dit innovatieve talent hard nodig hebben om op hoog niveau mee te blijven draaien in de wetenschap, technologie en maken. Nieuwsgierigheid is de voedingsbodem van nieuwe ideeën, creativiteit en vindingrijkheid. Dat leidt tot innovatie. Dat is ook de kracht van ons land. Of nu gekeken wordt naar het watermanagement dat wereldfaam geniet of architectonische hoogstanden die wereldwijd worden ingezet. Aan de basis van deze successen staat goed onderwijs. Aandacht voor wetenschap, technologie en maken op school is daarbij onmisbaar. ScienceMakers zet zich in om jongeren in Nederland hun talenten voor (bèta)techniek en science te laten ontdekken. Zodat meer jongeren gaan kiezen voor een studie en baan in deze richting. ScienceMakers is geïnitieerd vanuit het Techniekpact en Rijksoverheid. De organisatie is in handen van hét jongeren en technologie netwerk Jet-Net & TechNet, onderdeel van het Platform Talent voor Technologie. Met ScienceMakers willen betrokken partijen het belang van wetenschap, technologie en maken in het onderwijs benadrukken en alle jongeren inspireren en enthousiasmeren hun talent hierin te ontdekken.