• Digitale prijsuitreiking Van Melsenprijs 2021

  Digitale prijsuitreiking Van Melsenprijs 2021

  De Van Melsenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan leerlingen die binnen hun profielwerkstuk een bijzondere prestatie hebben geleverd. De finale van deze nationale profielwerkstukkenwedstrijd wordt op 26 maart 2021 voor de 28ste keer georganiseerd, dit jaar geheel online. De eersteprijswinnaars worden uitgezonden naar de International Conference of Young Scientists die plaatsvindt van 22 tot 28 april in Servië.

  Docenten (havo/vwo) konden één profielwerkstuk aanmelden vóór 1 maart 2021.

  Leuk om te weten is dat er jaarlijks 10 profielwerkstukken worden genomineerd; dit betekent dat de teller van bijzondere PWS’en binnen deze wedstrijd dit jaar alweer 280 aantikt. Gemiddeld genomen worden de werkstukken door twee leerlingen gemaakt, wat betekent dat inmiddels rúim 500 leerlingen ooit zijn genomineerd voor deze prestigieuze prijs. Wij zijn ontzettend benieuwd naar de leerlingen die zich dit jaar aan dit mooie gezelschap weten te voegen!

  Op de foto boven bericht: een aantal van de genomineerden voor de Van Melsenprijs 2019.

  De selectieprocedure verloopt in drie stappen:

  1. de docent selecteert per schooltype (havo en vwo) één verslag per vak of vakkencombinatie;
  2. de wedstrijdorganisatie maakt een voorselectie en stellen 10 genomineerden vast;
  3. de 1e, 2e en 3e prijs worden vastgesteld door de jury, bestaande uit hoogleraren van de Radboud Universiteit.

  Meer informatie over de selectie- en aanmeldprocedure vind je hier.

  Internationale ronde
  De eersteprijswinnaars worden uitgezonden naar de International Conference of Young Scientists (ICYS), de internationale wedstrijd voor het beste profielwerkstuk. De winnaars van de tweede en derde prijs maken ook kans om naar de ICYS uitgezonden te worden, dit is afhankelijk van het aantal beschikbare plekken bij de ICYS.

  Podium voor jong en innovatief talent
  Uiteraard worden de winnaars van de Van Melsenprijs ook gehuldigd voor hun unieke prestaties tijdens ScienceMakers Awards: dé plek waar jonge talenten op het gebied van wetenschap, technologie en maken in het zonnetje worden gezet. Alle winnaars van de Van Melsenprijs mogen zich sinds de eerste editie – in 2015 – ook ScienceMaker noemen. Benieuwd? Ga dan naar de Projectenpagina en zoek de winnaars per jaartal of categorie op.

  1e prijswinnaars Van Melsenprijs 2020 - PWS 'De Diepte In' van Robin, Michael en Sjoerd

  Over de Van Melsenprijs
  De Van Melsenprijs is een nationale profielwerkstukkenwedstrijd van de Radboud Universiteit Nijmegen op het gebied van de bètavakken. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan leerlingen die binnen hun profielwerkstuk - op het gebied van eigen experimenteel onderzoek - een bijzondere prestatie hebben geleverd. De prijs is vernoemd naar Prof. Van Melsen, één van de oprichters van de Faculteit der Natuurwetenschappen, en bestond al voor de profielwerkstukken aan de wedstrijd gekoppeld werden. Voor de invoering van de PWS’en werd jaarlijks, in het scholennetwerk van de universiteit, gezocht naar een vo-scholier die een bijzondere prestatie had geleverd op het gebied van bèta.

  Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.