• Duurzame verf van leerlingen GSG Leo Vroman beloond met ScienceMakers Award

  Duurzame verf van leerlingen GSG Leo Vroman beloond met ScienceMakers Award

  Leerlingen Puck Imbens, Janita Sloof en Meijs van der Vliet van het GSG Leo Vroman in Gouda ontvingen een ScienceMakers Award voor hun winnende prestatie tijdens de wedstrijd Imagination at Work van C3. De drie meiden ontwikkelden voor de wedstrijd, in samenwerking met het bedrijfsleven en het hoger onderwijs, een duurzame verf van oude verfresten en overtuigden de jury met hun spetterende presentatie. “Het verhaal nam de kijker mee naar een gericht eindproduct waar gedegen onderzoek naar is gedaan”, waren de lovende woorden van Roderik Potjer, hoofd Communicatie van de VNCI en juryvoorzitter van de C3-wedstrijd.

  Imagination at Work is een wedstrijd waarin scholieren samenwerken met wetenschappers van bedrijven en universiteiten. Dit jaar was de derde keer dat de wedstrijd gehouden werd. “De wetenschappers leveren onderzoeksonderwerpen vanuit hun eigen werkveld aan voor profielwerkstukken waaruit de groepjes kunnen kiezen. Daarna worden de wetenschappers gekoppeld aan de scholieren”, legt Susanne Schoenmacker van C3 uit. In totaal doen zo’n dertig groepjes van scholen door heel Nederland mee, vijf groepjes komen uiteindelijk in de finale. Puck, Janita en Meijs werden gekoppeld aan Koninklijke Van Wijhe Verf om een plan voor duurzame verf te maken. Meijs: “We wilden echt iets concreets maken en samenwerken met een bedrijf, dus we waren heel blij toen we die opdracht toegewezen kregen.”

  Het echte werk
  De leerlingen gaan tijdens de wedstrijd een dagdeel op bezoek bij het bedrijf of de universiteit en krijgen workshops en webinars die helpen bij het profielwerkstuk. Zo leren ze bijvoorbeeld presenteren, hoe ze onderzoek moeten doen, hoe ze een product in de markt zetten, maar nog belangrijker: ze krijgen inzicht in wat er in de praktijk gebeurt. “Voor ons is het belangrijkste aan de wedstrijd dat leerlingen in aanraking komen met de werkvloer, zodat het helpt bij hun beroepsoriëntatie”, vertelt Susanne. Voor Meijs heeft het bedrijfsbezoek zeker indruk gemaakt. “Op school gaat het vaak over voor welke opleiding je gaat kiezen, maar ik heb nu in het echt gezien wat mensen doen na de universiteit. Ik had ook nooit gedacht dat verf maken zo wetenschappelijk was, er komt veel meer bij kijken dan je denkt. Het was een leuke en leerzame ervaring.”

  Gedegen onderzoek
  Na het bezoek moesten de drie meiden toch ook echt zelf aan de slag met het onderzoek. Het idee: duurzame verf maken van oude verfresten. Meijs: “We begonnen met nadenken over inzamelen van oude verf en hielden een enquête onder mensen over waar ze dat zouden inleveren. Dat bleek de bouwmarkt te zijn, dus hebben we ook contact gehad met bouwmarkten voor ons onderzoek”. Vervolgens moest er natuurlijk echt verf gemaakt worden met die verfresten in het laboratorium van Van Wijhe Verf. Meijs: “Je moet echt op ongelooflijk veel dingen letten als je verf maakt, gelukkig kregen we ter plekke veel hulp van medewerkers Astrid Wijnbergen en Quido Kuiper. En we konden hen gelukkig ook altijd mailen met vragen.”

  De finale
  Na een half jaar werken aan het onderzoek en de verf, was eindelijk de finale daar. Wel in een net andere vorm door corona, namelijk online. “Iedereen moest een video maken en zo hun plan presenteren aan de jury. Wij maalden in de video steentjes fijn om zo te laten zien hoe we de verf hadden gemaakt. We kwamen bij de laatste vijf en na een half uurtje pauze hoorden we dat we gewonnen hadden. Dat hadden we echt niet verwacht, we waren heel blij”, vertelt Meijs. En nu ook nog eens een dubbele beloning met de ScienceMakers Award erbij. En worden de meiden nu ook verfmakers? Meijs: “Ik denk het niet, maar ik wil wel iets technisch doen. Ik denk nu aan Psychology & Technology in Eindhoven. Maar ik weet nu tenminste wel hoe je verf maakt en hoe je onderzoek doet dankzij deze wedstrijd!”

  ScienceMakers: hét podium voor jong en innovatief talent
  Door heel Nederland – en ook in het buitenland - vinden elk jaar heel veel wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie & maken. Winnaars van deze wedstrijden worden jaarlijks gehuldigd met een award voor hun bijzondere prestatie. Ook Puck, Janita en Meijs ontvingen dit jaar hun welverdiende award.

  Op 2 november is een online campagne gestart om de ruim 120 jongeren die afgelopen jaar een prestatie hebben geleverd op het gebied van wetenschap, technologie en maken een extra blijk van waardering te geven. Presentator Dennis Weening maakt tijdens de online campagne ScienceMakersLAB de verhalen achter deze jonge innovatieve talenten zichtbaar.

  Blijf op de hoogte en volg ScienceMakers op Instagram, Twitter, Facebook en/of YouTube.

  Ander nieuws

  Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.