• Finale The Ultimate Solar Boat Challenge gestreden

    Finale The Ultimate Solar Boat Challenge gestreden
    Grote vloot zonneboten varen langs alle Elfsteden en zijn weer gefinisht in Leeuwarden

    Van 23 tot en met 25 juni 2022 vond het laatste deel van The Ultimate Solar Boat Challenge plaats. Na 200 kilometer varen op zonne-energie langs alle Elfsteden zijn de maar liefst bijna veertig zonneboten allemaal weer aangekomen in Leeuwarden. Hiermee is de finish van de eerste zonneboot Elfstedentocht voor de Young Solar klasse is een feit. De eerste prijs is uitgereikt aan het snelste team van Singelland Drachtster Lyceum uit Drachten. De snelste zonneboot in de Master klasse was Clafis Victron Energy Solar Boat Team uit Leeuwarden en in de Apprentice klasse kwam Sunflare Solar Boat Team uit Drachten als snelste team over de finish.

    De jonge zonnebotenbouwers hebben de tocht van hun leven gehad. Degene die eerder mee hebben gedaan aan een wedstrijd van de Young Solar Challenge wisten alleen maar wat het was om een "endurance" wedstrijd van maximaal een uur te varen. Daarom waren de Elfstedentocht etappes van hele andere orde. Hier kwam tactiek, kennis van de waterroute en het logistieke team op het land samen. Ondanks een kleine dip in het weerbeeld op vrijdag 24 juni, kon met een uitgestelde start toch gefinisht worden en konden de teams niet klagen want de overige dagen waren grotendeels zonnig. De race was tot het einde spannend voor de teams, dat was wel te zien in de totale eind tijden. De 14-jarige Cas van de Maritieme Academy Harlingen zei het mooi in Leeuwarden: 'Dat Elfstedentocht Kruisje ga je zeker niet nog een keer zo snel halen, dus dat kruisje blijft om mijn nek hangen!'

    Top drie - Young Solar Klasse (Totale tijd)

    1. SINGELLAND DRACHTSTER LYCEUM, DRACHTEN (14:08:42)
    2. LEEUWARDER LYCEUM, LEEUWARDEN (14:09:54)
    3. STELLINGWERF COLLEGE, OOSTERWOLDE (14:11:19)

    Jonge techneuten in de Young Solar Klasse
    Het bijzondere aan deze manier van Elfstedentocht varen blijft het feit dat alle teams vanaf januari hun eigen boot hebben gemaakt die op zonne-energie vaart. Van het houtpakket in elkaar zetten, tot die eerste streep verf, alles is zelf gedaan. Als kroon op hun harde werken, is dan The Ultimate Solar Boat Challenge een cadeau. Het teamwork en betrokkenheid is te merken geweest de afgelopen wedstrijd dagen, op het water was zeker een goede competitie, maar tijdens het klussen op de "paddock" werd er tussen alle teams samengewerkt.

    Wethouder Abel Reitsma van de Gemeente Leeuwarden was aanwezig bij de prijsuitreiking in Leeuwarden en was trots dat er zo’n grote groep jonge techneuten de Elfstedentocht hebben kunnen beleven en als een team moesten samenwerken om weer te finishen in Leeuwarden.

    Apprentice en Master Klasse
    Naast de Young Solar klasse sloten de laatste drie dagen de twee andere klassen bestaande uit (jong)volwassenen met een technische achtergrond aan. Ook zij hebben hun eigen zonneboten gebouwd en konden laten zien aan de middelbare scholieren hoe het is om met die technische achtergrond een stap hoger in het zonnebootracen terecht te komen.

    Gerard van de Schaar, Clafis Victron Energy: 'Machtig om de Elfstedentocht te varen, lange races komen aan op tactiek en met het hele team ben je keihard aan het werk. Mooi om de nieuwe aanwas van de jeugd te zien in de Young Solar Klasse. Belangrijk voor de toekomst!'

    Top drie - Apprentice Klasse (Totale tijd)

    1. SUNFLARE SOLAR TEAM, DRACHTEN (11:17:29)
    2. WHISPERPOWER SOLAR TEAM, DRACHTEN (13:43:09)
    3. SPECTRUM SOLAR TEAM, SNEEK (14:20:14)

    Top Twee - Master Klasse (Totale tijd)

    1. CLAFIS VICTRON ENERGY SOLAR BOAT TEAM, LEEUWARDEN (9:21:09)
    2. DUTCH SOLAR BOAT TEAM, LEEUWARDEN (13:06:19)

    Innovatie en duurzaamheid
    De race vraagt aandacht voor innovatie en duurzaamheid. De laatste Elfstedentocht is 25 jaar geleden geschaatst en de kans op een nieuwe schaats Elfstedentocht wordt steeds kleiner. Het bouwen van duurzame zonneboten voor een race is tevens een eerste kennismaking met duurzame technologie. Er is een groot arbeidstekort in de technische sector en met het zelf bouwen van de boot, maken jongeren op een speelse manier kennis met technologie.

    Fotografie: Edwin Westra

    Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

    Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.