• Kjeld Zwitserloot wint nationale eindronde voor International Junior Science Olympiad

  Kjeld Zwitserloot wint nationale eindronde voor International Junior Science Olympiad

  Kjeld Zwitserloot (15 jaar) uit Rosmalen, 3-vwo leerling van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, heeft de nationale eindronde voor de 19e International Junior Scienceolympiad (IJSO) gewonnen. Aan de landelijke eindronde die op 17 juni gehouden is op HAN University of Applied Sciences in Nijmegen deden 25 leerlingen mee: 10 meisjes en 15 jongens, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of 3-vwo. Arthur van Ballegoij (15 jaar) van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven werd beste havist.

  De top-6 bestond verder uit een tweede plaats voor Ralph de Boer (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) en derde werd Imre Bekkering (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen). Op de vierde plaats: Runa Reuderink (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum), op de vijfde plaats: Jochem Kistemaker (Stedelijk Gymnasium, Schiedam) en zesde werd Matthijs Ruiter (Stedelijk Gymnasium, Nijmegen).

  Op de foto bovenaan: winnaars nationale eindronde IJSO 2022 met Christien Lokman.
  V.l.n.r.: Matthijs de Ruiter, Kjeld Zwitserloot, Runa Reuderink, Christien Lokman, Jochem Kistemaker, Ralph de Boer en Imre Bekkering.

  De zes winnaars vormen het Nederlandse team dat in december 2022 deelneemt aan de 19e internationale IJSO. Celine Kleijmeer (Murmellius Gymnasium, Alkmaar) werd zevende en is daarmee nationale reserve en bereidt zich samen met de top 6 voor op mogelijke deelname aan de internationale wedstrijd.

  Prijsuitreiking; na drie jaar corona gelukkig weer ‘gewoon’ met publiek
  Voor de prijsuitreiking was het dit jaar gelukkig weer mogelijk (groot)ouders, familieleden, docenten, toa’s en andere belangstellenden uit te nodigen en daar werd volop gebruik van gemaakt. Voor de 25 toppers was dit ook één van de eerste, zo niet dè eerste, activiteit buiten de eigen school waaraan ze mee mochten doen en dan nog wel met publiek. Kortom de stemming was opperbest. De prijzen werden uitgereikt door Christien Lokman, programmamanager Sustainable Energy & Environment en lector Industriële Microbiologie aan de HAN.
  Lokman: “Wat een knappe koppen allemaal. Ik ben onder de indruk! Laten we hopen dat een deel gaat bijdragen aan een van de grootste maatschappelijke uitdagingen voor de komende decennia: de energietransitie. We hebben hun slimheid en creativiteit ontzettend nodig”.
  Een speciale prijs ging naar de jongste deelnemer, Johan Lathouders van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel.

  IJSO Top6 2022 met Harmen Neidig klein
  Winnaars nationale eindronde IJSO 2022 met Harmen Neidig.
  V.l.n.r.: Matthijs de Ruiter, Runa Reuderink, Kjeld Zwitserloot, Harmen Neidig, Jochem Kistemaker, Ralph de Boer en Imre Bekkering.

  Beste havist
  De prijs aan de beste havist, Arthur van Ballegoij, werd uitgereikt door Harmen Neidig, directeur Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie van de HAN.
  Neidig: “Het is mooi om te zien dat een nieuwe generatie jonge wetenschappers klaar staat. Het is belangrijk om te stimuleren dat naast het vwo ook op de havo talent gestimuleerd wordt om de toegepaste wetenschap in te gaan. Daar leveren we als Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie met een speciale havo-prijs graag een bijdrage aan.”

  beste havist IJSO 2022 Arthur van Ballegoij klein
  Beste havist Arthur van Ballegoij.
  V.l.n.r.: Christien Lokman, Arthur van Ballegoij, Harmen Neidig.

  Beste havo en beste vwo-school
  De Malmberg-scholenprijzen werden uitgereikt door Emiel de Kleijn, olympiade coördinator bij SLO, aan de OBS Winkler Prins in Veendam (havo) en het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven (vwo).
  De Kleijn: “Onlangs was in het nieuws dat het aantal leerlingen dat kiest voor een natuurprofiel voor het eerst in jaren daalt en dat is zorgelijk. Want juist in de komende decennia hebben we bèta-technisch personeel hard nodig om duurzame oplossingen te bedenken én uit te voeren voor voldoende en betaalbaar voedsel, energie en drinkwater. Dus is het belangrijk dat scholen de leerlingen ook blijven interesseren en motiveren voor science en techniek.”

  Jaarlijkse nationale en internationale scienceolympiade
  De IJSO vindt jaarlijks plaats en heeft als doel jonge leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en te excelleren. In een schriftelijke voorronde worden de besten geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen individueel getest en worden de winnaars bepaald. De top-6 krijgt nog trainingsdagen aan Fontys Hogeschool TNW Eindhoven en de Radboud Universiteit voordat ze uitgezonden worden naar de internationale olympiade.
  In 2023 zal de nationale eindronde gehouden worden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

  Initiatiefnemers en sponsors
  De IJSO is een initiatief van SLO, de Gelderse onderwijsgroep Quadraam (inclusief het Candea College in Duiven), HAN University of Applied Sciences in Arnhem en Nijmegen, Fontys Hogeschool TNW in Eindhoven en Radboud Universiteit. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON).Dustin, de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments, Uitgeverij Malmberg en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.

  Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.