• Nog een kleine maand om aan te melden voor De Uitvinderswedstrijd

  Nog een kleine maand om aan te melden voor De Uitvinderswedstrijd
  Dé maak- en techniekcompetitie voor nieuwsgierige basisschoolkinderen

  Ook dit schooljaar kunnen leerlingen van alle Nederlandse basisscholen, groep 5-8, meedoen aan De Uitvinderswedstrijd. Online inzenden voor kan tot en met 15 juni 2021. De beste uitvinders mogen hun uitvindingen presenteren aan een jury. De finales vinden plaats op 7, 8 en 9 juli.

  De Uitvinderswedstrijd is voor nieuwsgierige kinderen van de basisschool die binnen een inspirerende belevingswereld werken aan hun ontwikkeling en kennismaken met techniek. Ze worden geïnspireerd door verhalen, die steeds eindigen met een open opdracht/probleemstelling.

  De ideeën kunnen tot en met 15 juni online worden ingediend. Deze inzendingen worden beoordeeld door de jury op basis van originaliteit, uitwerking, presentatie en aantal stemmen. De deelnemers die als beste uit de bus komen, mogen hun project nog eens presenteren aan de jury tijdens één van de finale-evenementen:

  • 7 juli De Ontdekhal Utrecht
  • 8 juli De Uitvindfabriek Breda
  • 9 juli De Ontdekfabriek Eindhoven

  In het zonnetje
  De winnaars van De Uitvinderswedstrijd worden ook altijd als ScienceMaker in het zonnetje gezet voor hun fantastische prestatie, en ontvangen dan hun welverdiende Award. En ook bij andere media blijven de jonge talenten niet onopgemerkt:

  • Teun, uit groep 6 van Basisschool Boschakker uit Eindhoven, won de prijs voor de beste uitvinding met zijn ‘Anti-regen stoplicht’. Jurylid Stijn Steenbakkers – tevens wethouder van Gemeente Eindhoven – beloofde Teun dat zijn idee om bij regen de verkeerslichten voor fietsers eerder op groen te laten springen serieus te laten bekijken. Bekijk het hier (vanaf 1:20 min).
  • Finalist Thijn zag zijn uitvinding werkelijkheid worden in het tv-programma 'Matthijs draait door'. De rolstoel glijbaan werd op ware grootte gebouwd en getest door twee kinderen en hun rolstoel. Dit kun je hier bekijken (vanaf 50:00 min).

  Meedoen en meer info
  Meer informatie over De Uitvinderswedstrijd 2021 vind je hier.

  Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.