• Programmeren? Laat dat maar aan deze meiden over!

  Programmeren? Laat dat maar aan deze meiden over!
  Maak kennis met de top-4 voor internationale Informatica Olympiade voor meiden

  Van 13 tot 19 juni 2021 wordt vanuit Zwitserland voor het eerst een internationale Informatica Olympiade speciaal voor meiden georganiseerd, het European Girls’ Olympiad in Informatics (EGOI). Deelneemsters uit heel Europa zullen het tijdens de EGOI tegen elkaar opnemen in een uitdagende programmeercompetitie.

  Binnen deze pittige wedstrijd worden de deelneemsters uitgedaagd om diverse problemen op te lossen met hun logische denkvermogen. Daarnaast is er ook gelegenheid om in gesprek te gaan met vrouwelijke rolmodellen. En uiteraard om de andere deelneemsters te ontmoeten.

  Omdat het helaas niet mogelijk is om de competitie fysiek in Zwitserland te organiseren, zal de Zwitserse organisatie de olympiade online organiseren. Zo kan iedereen gelukkig toch de strijd met elkaar aangaan én elkaar digitaal ontmoeten, inspireren en geïnspireerd worden.

  Team NL
  Inmiddels hebben de nationale rondes plaatsgevonden en daaruit is een top-4 geselecteerd. Benieuwd naar de kanjers die Nederland vertegenwoordigen tijdens het internationale event? Maak dan nu kennis met de teamleden! Het viertal bestaat uit:

  • Alies Francke
   Alies is 6vwo-leerlinge op het Pieter Zeeman in Zierikzee. Hierna wil zij de opleiding Computer Science And Engineering studeren. Ze weet zeker dat ze iets met programmeren wil doen, maar er zijn zoveel opties in dat vakgebied: “Ik hoop dat ik later in mijn studie een leuke specialisatie vind.”
   Tof wapenfeitje: Alies heeft zelf een game ontwikkeld, waar ze natuurlijk erg trots op is. En terecht! Dit puzzelspel – Tile Blackout – is beschikbaar in de Google Play Store.

  • Julianne Polman
   Teamlid Julianne zit op het Ulenhof college in Doetinchem. Zij is 16 jaar en zit in het vijfde jaar van het vwo. Voor haar deelname aan de Informatica Olympiade programmeerde ze weinig. Ze was ervan overtuigd dat ze de studie industrieel ontwerpen ging doen. Dat veranderde toen ze meer ging programmeren voor de olympiade: “Ik merkte dat ik programmeren ook erg leuk vind en het een grotere rol wil laten spelen in mijn studiekeuze. Daarom twijfel ik nu tussen industrieel ontwerpen, informatica of een combinatie daarvan.”

  • Tamara van Santen
   Tamara is 6vwo-leerlinge op het ISW locatie Gasthuislaan in ‘s Gravenzande. Hierna wil zij graag beginnen aan de studie Aerospace Engenering bij de TU Delft. Ze vindt het een grote eer om mee te doen aan de EGOI en heeft er veel zin in. Ook vindt zij het belangrijk dat er meer aandacht komt voor informatica voor meiden: “Het moet zichtbaar worden dat meiden ook goed zijn in informatica, zodat nog meer meiden hun interesse durven te tonen.”

  • Qun Franken
   And last but not least: Qun. Deze 16-jarige topper zit in 5vwo op het Ostrea Lyceum in Goes en heeft een exact vakkenpakket: NT/NG met informatica. Eén van haar hobby’s is gamen en dat het ervoor gezorgd dat ze met veel plezier aan het programmeren is geslagen. Een andere hobby waar ze creativiteit goed in kwijt kan, is bespelen van een harp: “Ik vind het leuk om zelf uit te zoeken hoe ik een muziekstuk moet spelen waar ik geen bladmuziek van kan vinden of om zelf iets te bedenken.”

  Alies, Julianne, Tamara en Qun worden tijdens de internationale ronde bijgestaan door vrijwilligers van de Stichting Informatica Olympiade: Judith Helgers, Fieke Dekkers, Eva van Viegen, Marjo Bollen. Zij willen de meiden tijdens de internationale ronde tóch bij elkaar halen ergens in Nederland, en er op die manier een leuke en leerzame ervaring van maken. Inclusief ontmoetingen en sociale activiteit.

  Judith, Fieke, Eva en Marjo zijn overigens niet alleen begeleiders, maar óók rolmodel voor de meiden. Want: vier vrouwen, die werken in de IT en vroeger ook meegedaan met de informatica olympiade!

  Uitdagend en tof
  Een belangrijk aspect van de wedstrijd, is het ontmoeten van gelijkgestemden. Zo vindt ook Alies: “Ik doe mee aan deze wedstrijd, omdat het mij leuk lijkt om andere meiden te ontmoeten met dezelfde interesses. In mijn vriendengroep weten weinig mensen echt precies wat programmeren inhoudt. Verder is de EGOI een leuke uitdaging voor mij.”Programmeren is uitdagend én tof!

  Wanneer je Qun het hoort uitleggen, dan snap je meteen waarom: “Ik vind het leuk om zelf iets nieuws te maken en de grens op te zoeken van wat wel en niet kan. Wanneer je een spel speelt of een puzzel oplost ben je na een tijdje klaar, maar als je zelf een programma schrijft kan je altijd zelf iets nieuws bedenken om toe te voegen of te verbeteren. En wanneer alles eindelijk werkt is het resultaat ook leuk.”

  Gemeenschappelijke drive
  Doordat ook dit jaar weer de meeste coronamaatregelen gelden, hebben de meiden elkaar helaas niet ‘live’ ontmoet. Nog niet, maar dat komt goed. Het maakt hun gemeenschappelijke ‘drive’ er gelukkig niet minder om! Want programmeren; ja, dáár worden deze meiden allemaal even blij van. Ze willen graag aan iedereen laten zien aan iedereen hoe cool het eigenlijk is.

  Want, zoals Julianne zo mooi zegt: “Toen ik met programmeren in aanraking kwam, ontdekte ik dat het eigenlijk gecompliceerder eruit zien dan dat het is. Lijkt het je ingewikkeld? Dan zou ik je toch aanraden een poging te wagen!”

  Tamara is het hiermee eens: “Ik vind programmeren erg leuk, omdat je er oplossingen voor problemen mee kan verzinnen waarvan je eerst dacht ‘hoe ga ik dit aanpakken!?’. Je wordt uitgedaagd en wanneer het lukt, dan geeft dat zeker een goed gevoel.”

  Veelbelovend
  Het is wel duidelijk: vier enthousiaste meiden met veel in hun mars. Veelbelovend! We kijken dan ook met spanning uit naar de resultaten straks. We wensen Alies, Julianne, Tamara en Qun veel succes en vooral ontzettend veel plezier toe!

  Over de Stichting Informatica Olympiade
  De Stichting Informatica Olympiade organiseert jaarlijks een drietal wedstrijden:

  Allereerst de Informatica Olympiade, die bedoeld is om informaticatalent te ontwikkelen. De winnaars van de nationale rondes mogen Nederland vertegenwoordigen bij de Internationale Informatica Olympiade. Dit jaar dus voor het eerste de speciale editie voor meiden.

  Hiernaast organiseert de stichting ook de Beverwedstrijd, een informaticawedstrijd met als doel om leerlingen kennis te laten maken met informatica. En Codecup, een wereldwijde wedstrijd waarin deelnemers een programma schrijven dat zelfstandig een spel moet spelen.

  Meer informatie: https://www.informaticaolympiade.nl/girls/

   

  Over EGOI

  De European Girls 'Olympiade in Informatica (EGOI) is een nieuwe programmeerwedstrijd speciaal voor meiden. Geïnspireerd door het succes van de European Girls 'Mathematical Olympiade, wil de organisatie een vergelijkbare wedstrijd in informatica opzetten.

  Tijdens de wedstrijd zullen de deelnemers uitdagende problemen oplossen door efficiënte algoritmen te ontwerpen en te implementeren. Hiernaast speelt het sociale aspect een belangrijke rol en worden er onder meer activiteiten georganiseerd om de deelnemers de gelegenheid te geven om elkaar te leren kennen.

  De eerste editie van EGOI wordt gehouden in juni 2021 en wordt georganiseerd door de Zwitserse Olympiade in Informatica. De komende jaren wordt de wedstrijd elk jaar georganiseerd door een ander deelnemend land.

  Meer informatie: https://egoi.ch/en/

  Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.