• Ruim 100 jongeren gehuldigd als ScienceMaker
  • Ruim 100 jongeren gehuldigd als ScienceMaker
  • Ruim 100 jongeren gehuldigd als ScienceMaker
  • Ruim 100 jongeren gehuldigd als ScienceMaker
  • Ruim 100 jongeren gehuldigd als ScienceMaker

    Ruim 100 jongeren gehuldigd als ScienceMaker
    ScienceMakersLAB 2021 van start!

    8 november, Den Haag – Vandaag is de campagne ScienceMakersLAB gestart. Hierin worden de prestaties en verhalen getoond van jongeren die het afgelopen jaar een buitengewone presentatie hebben geleverd op het gebied van wetenschap, technologie en/of maken. Deze jonge talenten hebben Nederlandse bedrijven en instellingen hard nodig om wereldwijd de concurrentie aan te kunnen. Ook ontvingen de jongeren een ScienceMakers Award 2021. Astronaut en Techniekpactambassadeur André Kuipers benadrukt het belang van hun talent voor de toekomst: “Van deze jongeren en de bètatechnische projecten die zij doen, komen de oplossingen die hard nodig zijn voor een duurzame toekomst”. Presentator Dennis Weening deed de aftrap:

    De winnende projecten
    Door heel Nederland - en ook in het buitenland - vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. Tijdens deze wedstrijden maken jongeren (10-18 jaar) de meest ingewikkelde berekeningen en briljante uitvindingen. Bedenken ze toffe ideeën. Én doen zij geniale ontdekkingen.
    De winnaars worden jaarlijks gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards. Vorig jaar voor het eerst geheel online en wegens succes is ook de 7e editie een online campagne. Alle winnaars ontvingen uiteraard hun welverdiende ScienceMakers Award voor hun bijzondere prestatie, die dit jaar ontwikkeld is door het Fablab in Groningen.
    Tijdens de online campagne delen we mooie verhalen van en over de ScienceMakers én maken we zichtbaar welke ingenieuze concepten en projecten deze talenten hebben bedacht, gemaakt en uitgevoerd. Een aantal voorbeelden:

    • Kaj en Ninte (VanPanhuys, Leek) wonnen bij de onderzoek- en ontwerpwedstrijd OO Techniek met hun project ‘Energiebesparend Huis van de Toekomst’.
    • Allie (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven), Christiaan (Johan de Witt Gymnasium, Dordrecht), Thomas (Praedinius Gymnasium, Groningen), Ruben (Lyceum Kralingen, Rotterdam), Donna (Lentiz, Vlaardingen) en Sophie (Stedelijk Gymnasium, Arnhem) vormen de top-6 van de nationale eindronde van de International Junior Science Olympiad. De zes winnaars vormen team NL dat in december 2021 meedoet aan de internationale ronde.
    • Het Casimir Tech Team (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) deed mee aan de First Tech Challenge. Het team won de Inspire Award met hun zelfgebouwde en geprogrammeerde robot.
    • En Stijn (Bornego College Lyceum Heerenveen) had het beste idee voor waterinnovatie, waarmee hij de Dutch Junior Water Prize won.

    Alle winnende projecten van 2021 zijn hier te vinden.

    ScienceMakersLAB
    De jongeren worden vanaf maandag 8 november 2021 tijdens de online campagne ScienceMakersLAB in het zonnetje gezet! De campagne wordt op vrijdag 19 november afgesloten met een speciale boodschap van André Kuipers aan de ScienceMakers. Benieuwd naar de jonge talenten en hun unieke prestaties? Houd dan de social media kanalen van ScienceMakers Nederland in de gaten: Instagram, Facebook en Twitter en YouTube. Of volg de hashtag #SMANL op de genoemde kanalen.

    Social Battle om de publieksprijs

    Dit jaar zijn de ScienceMakers ook een digitale strijd aan met elkaar, waarbij een mooie publieksprijs te winnen viel: een ultieme… X-Cube ervaring: een complete beleving waarin geluid, beeld en spel samenkomen. En waar samenwerking, creativiteit, behendigheid en oplossingsgerichtheid een grote rol spelen.  Deze prijs werd aangeboden door X-Cube Nederland.
    En om het uitje compleet te maken, kreeg de winnaar van ons een fijne dinercheque t.w.v. €100,- mee!

    De strijd werd gestrijden tot en met 19 november 2021.

    Talentontwikkeling én -waardering
    “Om te zorgen dat er voldoende geschikte mensen zijn om vraagstukken rond klimaatakkoord, energietransitie en digitalisering van de samenleving op te lossen, is het urgent dat jongeren de kans krijgen hun talent voor wetenschap, technologie en de maakindustrie te ontdekken”, aldus Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact. “We weten dat naast talentontwikkeling, ook talentwaardering een heel belangrijke rol speelt bij studie-, opleidings- en beroepskeuzes. Vandaar dat in Nederland - én in het buitenland – gedurende het hele schooljaar diverse wetenschaps- en techniekwedstrijden plaatsvinden. Jongeren gaan daarbij, vaak als schoolopdracht, met echte vraagstukken vanuit het bedrijfsleven en overheidsinstellingen aan de slag. De winnaars van deze wedstrijden worden jaarlijks gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.

    ScienceMakers ambassadeurs van de technologie
    ScienceMakers zijn ambassadeurs voor inventiviteit, voor nieuwsgierigheid, voor ontdekken en voor het volgen van je passie. Deze tijd bewijst nog eens extra dat we al dit innovatieve talent hard nodig hebben om op hoog niveau mee te blijven draaien in de wetenschap, technologie en maken. Nieuwsgierigheid is de voedingsbodem van nieuwe ideeën, creativiteit en vindingrijkheid. Dat leidt tot innovatie. Dat is ook de kracht van ons land. Of nu gekeken wordt naar het watermanagement dat wereldfaam geniet of architectonische hoogstanden die wereldwijd worden ingezet. Aan de basis van deze successen staat goed onderwijs. Aandacht voor wetenschap, technologie en maken op school is daarbij onmisbaar. ScienceMakers zet zich in om jongeren in Nederland hun talenten voor (bèta)techniek en science te laten ontdekken. Zodat meer jongeren gaan kiezen voor een studie en baan in deze richting.

    ScienceMakers is geïnitieerd vanuit het Techniekpact en Rijksoverheid. De organisatie is in handen van hét jongeren en technologie netwerk Jet-Net & TechNet, onderdeel van het Platform Talent voor Technologie.

    Met ScienceMakers willen alle partijen verenigd in het Techniekpact het belang van wetenschap, technologie en maken in het onderwijs benadrukken en alle jongeren inspireren en enthousiasmeren hun talent hierin te ontdekken.

    Ander nieuws

    Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

    Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.