• ScienceMakers Awards 2021: een terugblik

  ScienceMakers Awards 2021: een terugblik

  19 november - Vandaag is de zevende editie van ScienceMakers Awards succesvol afgerond. Tijdens de online campagne ScienceMakersLAB zijn ruim 100 jongeren die afgelopen schooljaar een bijzondere prestatie hebben verricht op het gebied van wetenschap, technologie en maken in het zonnetje gezet. Zodat Nederland kennis kan maken met het talent dat we zo hard nodig hebben, met het oog op oplossingen die bedacht moeten worden voor toekomstige uitdagingen.

  ScienceMakers is geïnitieerd vanuit het Techniekpact en Rijksoverheid, om prestaties van Nederlands jong en innovatief talent zichtbaar te maken. Het onderstreept ook het belang van goede aandacht voor wetenschap, technologie en maken op school.

  Van maandag 8 t/m vrijdag 19 november hebben duizenden mensen kennisgemaakt met de ScienceMakers via onder meer de sociale en ook regionale media. En ook via NXtv (hét online tv-kanaal dat tech laat leven) hebben velen docenten gezien welk talent Nederland in huis heeft, en met welke wedstrijden zij ook hun eigen leerlingen aan de slag kunnen laten gaan.

  Talentontwikkeling en -waardering
  “Om te zorgen dat er voldoende geschikte mensen zijn om vraagstukken rond klimaatakkoord, energietransitie en digitalisering van de samenleving op te lossen, is het urgent dat jongeren de kans krijgen hun talent voor wetenschap, technologie en de maakindustrie te ontdekken”, aldus Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact.
  “We weten dat naast talentontwikkeling, ook talentwaardering een heel belangrijke rol speelt bij studie-, opleidings- en beroepskeuzes. Vandaar dat in Nederland - én in het buitenland – gedurende het hele schooljaar diverse wetenschaps- en techniekwedstrijden plaatsvinden. Jongeren gaan daarbij, vaak als schoolopdracht, met echte vraagstukken vanuit het bedrijfsleven en overheidsinstellingen aan de slag. De winnaars van deze wedstrijden (in de leeftijd van 10-18 jaar) worden jaarlijks gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.”

   Een greep uit de gedeelde content:

  NOAA Ocean Explorer
  Vakkanjers Guido, Joram, David en Joram van het Ichthuscollege Veenendaal bouwden de ultieme wildlife camera-trap voor de WNF Nederland Wildlife Challenge. Ze wonnen er Vakkanjer Pioneer mee! ⁠⁠
  Van zo’n slimme uitvinding wilden we meer weten. We nodigde het team daarom uit om samen met presentator Dennis Weening dieper de materie in te duiken.

  European Girls’ Olympiad in Informatics
  De ‘Girls @ Informatica Olympiade’ bepaalt wie Nederland mag vertegenwoordigen bij de internationale ronde. Tamara en Qun zaten in team NL. Grietje zocht hen op bij ethical hacker Sanne Maasakkers thuis, om meer te horen en kennis met ze te maken.

  Nationale bèta-olympiades
  De acht nationale bèta-olympiades worden jaarlijks georganiseerd. Maar waarom eigenlijk? En wat hebben de leerlingen er eigenlijk aan? We ontmoetten diverse winnaars én wedstrijdcoördinator Emiel de Kleijn bij de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

  Álle winnede projecten van de ScienceMakers van 2021 bekijk je hier: https://sciencemakers.nl/projecten/2021/.

  Daarnaast had astronaut André Kuipers een mooie en inspirerende boodschap voor de ScienceMakers:

  Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.