• ScienceMakers Awards 2022

  ScienceMakers Awards 2022
  Hét podium voor jong en innovatief talent

  Woensdagmiddag 21 september 2022 worden ruim 100 jongeren als ScienceMaker gehuldigd in het Philips Stadion in Eindhoven. Allemaal hebben zij afgelopen jaar deelgenomen aan een nationale of internationale wedstrijd op het gebied van wetenschap, technologie en maken. Om 14.00 uur wordt de show geopend door presentator Dennis Weening. De jongeren ontvangen dan ook de ScienceMakers Award 2022.

  ScienceMakers Awards, dat sinds dit schooljaar onderdeel is van het programma Jet-Net, laat zien dat Nederland rijk is aan jong en innovatief talent en dat deze bijzondere prestaties beloond mogen worden. Deze jonge talenten hebben Nederlandse bedrijven en instellingen hard nodig om wereldwijd de concurrentie aan te kunnen.

  De winnende projecten
  Door heel Nederland - en ook in het buitenland - vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. Tijdens deze wedstrijden maken jongeren in de leeftijd van 10-18 jaar de meest ingewikkelde berekeningen en briljante uitvindingen. Bedenken ze toffe ideeën. Én doen zij geniale ontdekkingen. De winnaars worden jaarlijks gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards. De afgelopen twee jaar gebeurde dit in de online campagne ScienceMakersLAB. Deze 8e editie komen alle jongeren weer samen op een fysiek event én zullen veel ScienceMakers hun project tentoonstellen aan elkaar en bezoekers op de Expo!

  Hoe zo'n fysiek event er ook alweer uitziet?
  Bekijk het hier:

  Alle winnaars ontvangen uiteraard ook hun welverdiende ScienceMakers Award voor hun bijzondere prestatie, die ontwikkeld is door het Fablab in Groningen. Benieuwd naar wat deze jongeren bedacht, gedaan en gemaakt hebben? Een aantal voorbeelden:

  • Lars (Stadslyceum Groningen), Kees (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum), Lance (Kath. SG Hoofddorp), Mads (Utrechts Stedelijk Gymnasium) en Casper (Leo Kannercollege, Leiden) hebben Nederland vertegenwoordigd bij de International Mathematics Olympiad.
  • William, Hanna & Reinard (Van Lodenstein College, Amersfoort) wonnen de wedstrijd Imagination at Work onderzoek rondom fosfaatrecycling uit afvalwater.
  • De havo-opdracht van de Bouwend Nederland Innovatieprijs werd gewonnen door Stijn, Jinte, Renée en Terence (Technasiumschool Dalton College Alkmaar).
  • En Vera en Jordy (SG Groenwald, Stein) werden Nationaal Kampioen bij de wedstrijd RoboCup Junior in de categorie “Rescue Line”.

  Alle winnende projecten van 2022 zijn hier te vinden.

  Publiek podium SMANL2019 v3

  Online podium
  Daarnaast worden de jongeren ook dit jaar weer online in het zonnetje gezet. We delen via social media de mooie verhalen van en over de ScienceMakers én we maken zichtbaar welke ingenieuze concepten en projecten deze talenten hebben bedacht, gemaakt en uitgevoerd. We doen dit van maandag 26 september tot en met vrijdag 7 oktober 2022. Benieuwd naar de jonge talenten en hun unieke prestaties? Houd dan de social media kanalen van ScienceMakers Nederland in de gaten: YouTube, Instagram, Facebook en Twitter. Of volg de hashtag #SMANL op de genoemde kanalen.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  ScienceMakers ambassadeurs van de technologie
  ScienceMakers zijn ambassadeurs voor inventiviteit, voor nieuwsgierigheid, voor ontdekken en voor het volgen van je passie. Deze tijd bewijst nog eens extra dat we al dit innovatieve talent hard nodig hebben om op hoog niveau mee te blijven draaien in de wetenschap, technologie en maken. Nieuwsgierigheid is de voedingsbodem van nieuwe ideeën, creativiteit en vindingrijkheid. Dat leidt tot innovatie. Dat is ook de kracht van ons land. Of nu gekeken wordt naar het watermanagement dat wereldfaam geniet of architectonische hoogstanden die wereldwijd worden ingezet. Aan de basis van deze successen staat goed onderwijs. Aandacht voor wetenschap, technologie en maken op school is daarbij onmisbaar. ScienceMakers zet zich in om jongeren in Nederland hun talenten voor (bèta)techniek en science te laten ontdekken. Zodat meer jongeren gaan kiezen voor een studie en baan in deze richting. ScienceMakers is geïnitieerd vanuit het Techniekpact en Rijksoverheid. De organisatie is in handen van hét jongeren en technologie netwerk Jet-Net & TechNet, onderdeel van het Platform Talent voor Technologie. Met ScienceMakers willen betrokken partijen het belang van wetenschap, technologie en maken in het onderwijs benadrukken en alle jongeren inspireren en enthousiasmeren hun talent hierin te ontdekken.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  20 jaar Jet-Net: Meer aan techniek doen is juist nu nodig
  Het Jongeren en Technologie netwerk Jet-Net bestaat dit jaar 20 jaar. Tientallen technische bedrijven geven in dit netwerk jongeren een blik in hun wereld en laten hen zien welke toekomstmogelijkheden er liggen in de techniek en technologie. Leerlingen gaan aan de slag met opdrachten van bedrijven, volgen gastlessen of gaan op bedrijfsbezoek. Ook kunnen ze deelnemen aan landelijke en regionale evenementen, zoals de FIRST® LEGO® League en de Jet-Net Career Days. Zo worden jongeren actief gestimuleerd om hun talent voor wetenschap en technologie te ontdekken en ontwikkelen. Jaarlijks zijn honderden scholen al 20 jaar lang betrokken bij Jet-Net activiteiten en hebben bedrijven honderden uren geïnvesteerd.

  Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.