• Top-6 nationale EUSO 2021 bekend

    Top-6 nationale EUSO 2021 bekend
    Eerste plaats voor Bart Bloemsaat uit Elst

    Op woensdag 31 maart 2021 is de nationale eindronde van de European Union Science Olympiad (EUSO) georganiseerd bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens deze wedstrijd voeren leerlingen diverse opdrachten uit op het gebied van biologie, scheikunde en natuurkunde. Zowel praktijk als theorie. Bart Bloemsaat uit Elst, leerling 5e klas van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, kwam als winnaar uit de bus.

    Bart haalde op alle drie de opdrachten de hoogste score en wist daarmee overtuigend de winst te pakken. Samen met de nummers 2 t/m 6 zal hij Nederland vertegenwoordigen op de 19e internationale EUSO, die dit jaar georganiseerd wordt door Hongarije. Bijna alle EU-landen doen hieraan mee.

    Hieronder de volledige top 6 die Nederland vertegenwoordigen zal:

    1. Bart Bloemsaat, Stedelijk Gymnasium Nijmegen
    2. Kees den Tex, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum
    3. Kieran Houtgraaf, Utrechts Stedelijk Gymnasium
    4. Tristan van der Beek, OBS Winkler Prins, Veendam
    5. Revi Gerner, RSG Tromp Meesters, Steenwijk
    6. Sophie Bekkering, Praedinius Gymnasium, Groningen
    Op de foto boven bericht v.l.n.r.: Tristan van der Beek, Kieran Houtgraaf, Bart Bloemsaat, Revi Gerner, Kees den Tex, Sophie Bekkering.

    Internationale EUSO
    De 19e internationale EUSO wordt door Hongarije georganiseerd van 9 t/m 14 mei. Vanwege corona zal deze internationale voor het eerst in hybride vorm plaatsvinden. Dat betekent dat de leerlingen in eigen land op een centrale plaats de praktische opdrachten zelf zullen uitvoeren onder internationaal online toezicht. De resultaten worden doorgespeeld naar Boedapest in Hongarije, waar de wetenschappelijke jury de inzendingen beoordeelt en de winnaars in een livestream bekend zal maken.

    Jaarlijkse olympiade, dit keer net even anders
    De EUSO vindt jaarlijks plaats en is bedoeld om leerlingen te enthousiasmeren voor natuurwetenschap & technologie. En om hen uit te dagen en de kans te geven te excelleren. Deelnemers zijn bij de start van de wedstrijd 16 jaar of jonger. De leerlingen voeren wetenschappelijk onderzoek uit op het gebied van biologie, natuurkunde en scheikunde. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn plannen en creativiteit belangrijke aspecten bij deze teamwedstrijd.

    Normaal gesproken werken de leerlingen in (school)teams van drie en worden ook als team geselecteerd. Omdat vanwege de lockdown de regionale voorrondes op de betrokken hogescholen en universiteiten niet konden doorgaan, is besloten het anders te doen. Leerlingen die in 2019 meegedaan hebben aan de International Junior Science Olympiad (IJSO) en het destijds wisten te schoppen tot de landelijke eindronde, zijn uitgenodigd mee te doen aan de nationale eindronde van de EUSO 2021. De leerlingen zijn dit jaar dus in eerste instantie individueel geselecteerd.

    Practicum: experimenteren en ontdekken
    Voor de EUSO opende de Radboud Universiteit (RU) voor het eerst sinds lange tijd weer haar deuren, zodat de leerlingen hier practicum konden doen. Op de campus en in de practicumzalen golden uiteraard de coronaregels, zodat alle activiteiten veilig gedaan wonden worden. Dit had de RU fantastisch geregeld. Voor de leerlingen waren de regels helder en heel goed op te volgen. Ze waren vooral ontzettend blij dat ze weer eens konden experimenteren en ontdekken. En dat op een universiteit in ‘echte’ labzalen, voorzien van alle moderne apparatuur en hulpmiddelen en – niet onbelangrijk – een uitstekende ventilatie!

    Uitdagende opdrachten
    Bij de praktische opdrachten werden de leerlingen met uitdagende opdrachten aan het werk gezet:

    • zo bepaalden ze het afgegeven elektrisch vermogen van een dompelaar bij verschillende stroomsterktes;
    • onderzochten ze de bruinkleuring van appels met een spectrofotometer, en ontdekten ze met welke stoffen dit proces kan worden tegengegaan;
    • en kregen de leerlingen twaalf genummerde potjes voorgeschoteld, met één duidelijke opdracht: ‘experimenteer en achterhaal welke verschillende stoffen in de potjes zitten!’.

    Prijsuitreiking
    De prijzen werden uitgereikt door Tom Bloemberg, practicumcoördinator van het Education Institute for Molecular Sciences van de RU en Emiel de Kleijn, olympiadencoördinator bij SLO.

    “Het was erg leuk om na meer dan een jaar weer eens een activiteit voor scholieren op de RU te mogen organiseren! De zes winnaars mogen mee naar de internationale finale in ... Nijmegen, georganiseerd door Hongarije. Je mag op je plek blijven zitten, ik breng je medaille naar je toe en die moet je dan zelf omhangen. Want zo hoort dat tegenwoordig, heb ik op televisie gezien", aldus Bloemberg tijdens de prijsuitreiking.

    De Kleijn bedankte de RU voor de goede en vooral ook veilige organisatie onder deze complexe omstandigheden. Hij dankte alle leerlingen voor hun aanwezigheid en inzet en wenste hen veel succes toe bij het vervolg van hun, hopelijk bèta, carrière.

    Organisatoren en initiatiefnemers
    De regionale voorrondes worden normaliter gehouden aan de HAN University of Applied Sciences in Arnhem en Nijmegen, Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen Universiteit.

    De EUSO is een initiatief van SLO, Radboud Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door Wageningen Universiteit, het ministerie van OCW, ASML en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON).

    Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, KNCV (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging), Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.

    Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

    Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.