• Winnaars 28e editie Van Melsenprijs bekend
 • Winnaars 28e editie Van Melsenprijs bekend
 • Winnaars 28e editie Van Melsenprijs bekend

  Winnaars 28e editie Van Melsenprijs bekend
  Eerste plek voor leerlingen van het Dominicus College, Nijmegen

  Op 26 maart 2021 is voor de 28e keer de Van Melsenprijs georganiseerd. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Radboud Universiteit Nijmegen aan leerlingen die binnen hun bètaprofielwerkstuk een bijzondere prestatie hebben geleverd. Uit de ingeleverde werkstukken zijn er 10 genomineerd. De jury, die bestaat uit 5 hoogleraren, één uit ieder vakgebied, heeft vervolgens uit de genomineerden de nummers 1, 2 en 3 vastgesteld. Deze zijn tijdens de online finale bekend gemaakt.

  • Winnaars eerste prijs: De juiste frequentie
   van Ivan Xu en Timo Kregting (Dominicus College, Nijmegen)

   Ivan en Timo deden onderzoek naar de rol van inculturatie bij de perceptie van muziek. Voor hun onderzoek hebben zij eerst gekeken naar verschillende muziekstemmingen op natuur- en wiskundig niveau. Vervolgens hebben ze gekeken naar de mogelijke (psychologische) effecten die de stemmingen hebben op het menselijk brein hebben. Dit alles vormt een solide basis voor het wetenschappelijk onderzoek dat ze zelf hebben verricht.

  • Winnaars tweede prijs: ‘Extensive air showers’
   van Dante Bosgoed en Ard Ammerlaan (Erasmus College, Zoetermeer)

   Het profielwerkstuk (PWS) van Dante en Ard staat in het teken van de invloed van atmosferische factoren, luchtdruk en temperatuur, op de waarneming van ‘extensive air showers’ door HiSPARC-detectoren. Dit PWS is een klassiek voorbeeld van een Natuur & Techniek werkstuk. Het onderzoekt atmosferische effecten in het HiSPARC observatorium. Dit is een verzameling detectoren in Nederland en Engeland die inslagen van kosmische straling waarnemen.

  • Winnaars derde prijs: H out in de gaten
   van Janna van assen en Kevin van Dijk (Stedelijk Gymnasium Nijnegen, Nijmegen)

   Dingen maken en onderzoek doen lijken heel verschillende activiteiten, maar ze gaan vaak hand in hand. Voor een bouwer is het bijvoorbeeld belangrijk om de eigenschappen van het bouwmateriaal goed te kennen... en daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig. Het profielwerkstuk dat de derde prijs heeft gewonnen, is daar een voorbeeld van. Het onderzoekt tegen welke krachten hout bestand is.

  Ook dit jaar mogen de winnaars van de Van Melsenprijs, en die door de Radboud Universiteit zijn afgevaardigd namens Nederland voor de International Conference for Young Scientists, zich uiteraard ScienceMakers noemen.

  Lees meer over de winnaars en hun projecten in het verslag dat is opgesteld door wedstrijdcoördinator Jan Marijnissen.

  Volg ScienceMakers online en blijf op de hoogte. #SMANL

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.