De ArT-Tube

Amalia, Ariana, Dagmar en Mette bedachten de ArT-Tube, een dynamisch verlichtingssysteem dat bijdraagt aan een groter gevoel van veiligheid in tunnels met bewegingssensoren en led-lampjes. Via een buis aan weerszijden van de tunnelwand straalt continu wit licht naar boven dat reflecteert tegen het plafond. Vanuit de onderkant van de buis straalt, aangestuurd door sensoren, gekleurd licht langs de wanden naar beneden. Dit licht komt pas in beweging wanneer fietsers de tunnel naderen en er doorheen rijden. Door de combinatie van sensoren met verschillende kleuren en lichtsterktes ontstaat een lichtspel dat het gevoel van veiligheid in de tunnel zal vergroten.

Deelnemers

Amalia Gomez Rodriguez, Ariana Kalsbeek, Dagmar de Hoop, Mette Ruseler

Technasium Top Awards

De Technasium Top Award (TTA) is een wedstrijd voor leerlingen uit de 3e klas van het technasium. Iedere editie levert een ander bedrijf of organisatie een uitdagende opdracht. Door het hele land gaan technasiumleerlingen aan de slag met de opdracht. In een spannende finale strijden teams uit het hele land tegen elkaar. Een vakkundige jury bepaalt uiteindelijk welke teams er met de hoofdprijzen vandoor gaan. Tijdens de TTA is er aandacht voor beroepsoriëntatie en profielkeuze. Jaarlijks staat een andere betatechnische wereld centraal. Door het hele land gaan technasiumleerlingen aan de slag met de opdracht. In een spannende finale strijden teams uit het hele land tegen elkaar. Een vakkundige jury bepaalt uiteindelijk welke teams er met de hoofdprijzen vandoor gaan. Tijdens de TTA is er aandacht voor beroepsoriëntatie en profielkeuze. Jaarlijks staat een andere betatechnische wereld centraal. Naar de site
Maken & Uitvinden

In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.