De vertraagde wekker

De opdracht: Maak een wekker die eerst géén, maar daarna met regelmatige tussenpozen veel geluid maakt. De wekker mocht na de start eerst gedurende dertig seconden géén geluid geven en moest daarna automatisch vijf keer kort geluid maken met tussenpozen van vier seconden. Het materiaal voor de wekker mocht zelf worden gekozen, maar er mogen geen batterijen of kant-en-klare wekkers worden gebruikt en de wekker moest passen op een oppervlak van een vierkante meter en maximaal een meter hoog zijn. Van het proces moest het team een poster of logboek maken, om te laten zien hoe er gewerkt en geëxperimenteerd is, waarin niet alleen successen, maar ook de tegenslagen te zien zijn. Na veel verschillende pogingen maakten Melvin, Melody, Sterre en Andy de beste wekker door een knikkerbaan met gootjes.

Deelnemers

Melvin van der Gracht, Melody de Bruijn, Sterre Brood, Andy de Vries

Techniek Toernooi 2016

Het Techniek Toernooi is een techniekwedstrijd voor leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs. In teams van maximaal vier werken de kinderen aan een technische opdracht. De wedstrijd begint op school of bij een buitenschoolse activiteit. Het beste team van de klas mag vervolgens de strijd aan gaan tijdens een van de regiofinales. De winnaars uit de regio’s mogen het tegen elkaar opnemen tijdens de finale in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Naar de site
Maken & Uitvinden

In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.