iPSC-protocol dat astrocyten genereert

Dasha en Chagajeg hebben de efficiëntie van een iPSC-protocol dat astrocyten (gliacellen in de hersenen) genereert, bestudeerd door middel van vergelijking van de gevonden resultaten met eerdere studies. In het kader van Junior Medical School, is hen de mogelijkheid geboden dit onderzoek te doen op de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC. Wat dit team extra bijzonder maakt is dat het bestaat uit een van oorsprong Iraanse (Chagaljeg) samen met een van oorsprong Russische (Dasha). Ze zaten op twee verschillende scholen in de omgeving van Rotterdam en hebben elkaar toch gevonden om samen het profielwerkstuk te maken. Zij wonnen samen een gouden medaille op de ICYS in Roemenië in de categorie Life Science.

Deelnemers

Dasha Mikhailovna Fedorushkova, Chagajeg Soloukey Tbalvandany

International Conference of Young Scientists (IYCS) 2020

De ICYS is een wetenschapswedstrijd waarin middelbare scholieren tussen de zeventien en negentien jaar een werkstuk voorbereiden en deze presenteren aan een internationale vakjury. De scholieren bepalen zelf het onderwerp van het werkstuk, maar het heeft in elk geval betrekking op één van de volgende disciplines: wiskunde, informatica, natuurkunde of ecologie. Naar de site
Denken & Tellen

In deze categorie vind je de harde bètawetenschappers.

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.