Planten groeien op Mars

Wouter maakte een profielwerkstuk dat meerdere prijzen won. Hij onderzocht in welke mate planten in staat zijn te groeien op de planeet Mars. Hij kweekte bonen, tomaten, maïs, courgette en radijs op ‘Marszand’. Dit zand, afkomstig van de Hawaiiaanse vulkaan Mauna Kea, lijkt qua samenstelling erg veel op het zand op Mars. Omdat de lichtintensiteit op Mars lager is dan die op aarde, varieerde Wouter ook de lichtintensiteit waarin de planten groeiden. Tenslotte testte hij of de plantjes die op Marszand waren gegroeid niet teveel zware metalen bevatten (deze zijn namelijk in het zand aanwezig). De planten bleken goed te groeien en de concentraties zware metalen in de geteste plantensoorten lagen ruim onder de Europese normen. Zijn bijzondere bevindingen werden getest in een professioneel lab en de bevindingen werden bevestigd door Universiteit Wageningen.

Deelnemers

Wouter van As

International Conference of Young Scientists (IYCS) 2019

De ICYS is een wetenschapswedstrijd waarin middelbare scholieren tussen de zeventien en negentien jaar een werkstuk voorbereiden en deze presenteren aan een internationale vakjury. De scholieren bepalen zelf het onderwerp van het werkstuk, maar het heeft in elk geval betrekking op één van de volgende disciplines: wiskunde, informatica, natuurkunde of ecologie. Naar de site
Denken & Tellen

In deze categorie vind je de harde bètawetenschappers.

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.