Bouwend Nederland Innovatieprijs

Dit jaar was de opdracht om een zelfvoorzienende stuw te creëren die, los van nutsvoorzieningen kan functioneren. Het innovatieve team bedacht een toepassing met gebruik van de warmte van de zon en de kou van het water. Ze vingen zonnestralen op met een paraboolspiegel, om hiermee een Thermo Elektrische Generator (TEG) te verwarmen. Deze TEG’s wekken energie op door een verschil in warmte en kou. Zij bouwden een werkende proefopstelling waarmee zij ter plekke een elektrische spanning konden opwekken, De jury koos hun project uit als meest innovatieve idee en doet momenteel al onderzoek naar een concrete toepassing.

Deelnemers

Jaime de Bruin, Frans de Boer, Ruben Oost en Tade Salverda

Bouwend Nederland Innovatieprijs

Bouwend Nederland organiseert ieder jaar in samenwerking met Stichting Technasium de Innovatieprijs voor technasiumleerlingen en trekt jaarlijks circa 25 scholen. De beste tien groepen worden uitgenodigd voor de finale, waar zij hun ideeën aan een expertjury presenteren. Elk jaar wordt er een nieuw project binnen de bouw en infra uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is. Naar de site
Maken & Uitvinden

In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.