De Sponzies

De opdracht die de deelnemers hadden meegekregen; bedenk iets om water op te vangen in de woestijn. Het team ontwierp een machine waarmee ‘s nachts in de woestijn met (spons)doeken vocht uit de koude lucht gehaald kan worden. Vervolgens wordt het vocht uit de doeken geperst en bewerkt tot drinkwater. De groep heeft tijdens het proces meerdere proefjes uitgevoerd. Sommige waren geslaagd, anderen mislukt. De jury prees het groepje voor het delen van al deze proefjes (zowel geslaagd als mislukt). Net zoals echte uitvinders moet eerst veel mis gaan om uiteindelijk succes te behalen.

Deelnemers

Floor Groenen, Isa Paridaens, Simon de Graauw, Thijs Bravenboer en Anies Gharrafi

Uitvinderswedstrijd

De Uitvinderswedstrijd is voor nieuwsgierige leerlingen vanaf groep 5 die binnen een inspirerende belevingswereld werken aan hun ontwikkeling en kennismaken met techniek. Ze worden geïnspireerd door verhalen, die steeds eindigen met een open opdracht/probleemstelling. Naar de site
Maken & Uitvinden

In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.