Flying doctors

De opdrachtgever, de TU-Twente, vroeg de deelnemers een nieuwe operatie-tool te ontwikkelen die kon snijden, pakken en verplaatsen. Het betrof een tool specifiek voor kijkoperaties in de buikholte om tumoren beter/veiliger te kunnen verwijderen. De tool moest dan ook prettig/goed te hanteren zijn voor de chirurg. Het team maakte daarom de Tumor Tool. Het is een apparaatje waarmee je een tumor kunt loshalen en verwijderen. Het ene onderdeel is een soort pistooltje met in de loop een mes. En het andere onderdeel is een losgeknipte garde die hydraulisch werkt. Het team viel bij de eindpresentaties op door creativiteit, presentatie-talent en technisch inzicht!

Deelnemers

Veerle van Eijk en Florien Saalmink

Eureka!Cup

Ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-) wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende opdrachtgevers met elk een eigen opdracht. Naar de site
Maken & Uitvinden

In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.