Handprothese

Een robothand die bestuurd wordt via spieractiviteit in de onderarm: het klinkt misschien als Science Fiction, maar het bestaat echt. Pim en Adnan onderzochten hoe ze zulke protheses zouden kunnen verbeteren. Ze bouwden hun eigen handprothese met behulp van een 3D printer. Hierdoor werd de handprothese minder zwaar dan bestaande varianten. Daarnaast vervingen ze het ijzerdraad in bestaande protheses door nylondraad omdat ijzerdraad schade toebrengt aan de prothese én de kleding van de gebruiker. Toen hebben ze de prothese via algoritmen geprogrammeerd om signalen van de spieren om te zetten naar beweging. Tenslotte onderzochten Pim en Adnan het effect van sensorische feedback. Wanneer je een ei oppakt, voel je dat ei en daardoor weet je hoe hard je moet knijpen om het op te tillen. Op dezelfde manier zouden protheses sensorische feedback moeten kunnen geven aan de gebruiker, vonden zij. Ze onderzochten daarom of sensorische feedback gebruikers echt helpt bij het oppakken. Pim en Adnan ontdekten dat sensorische feedback inderdaad helpt om te bepalen hoe hard je moet knijpen om een voorwerp op te kunnen tillen. Zij gingen met hun project naar de International Conference for Young Scientists (ICYS). Deze internationale scholierenwedstrijd, met meer dan 200 deelnemers uit 23 verschillende landen, wordt ieder jaar ergens ter wereld gehouden. Het wordt ook wel het wereldkampioenschap profielwerkstukken genoemd. Pim en Adnan wonnen zilver!

Deelnemers

Pim van der Meer en Adnan el Kharbotly

International Conference of Young Scientists (IYCS) 2020

De ICYS is een wetenschapswedstrijd waarin middelbare scholieren tussen de zeventien en negentien jaar een werkstuk voorbereiden en deze presenteren aan een internationale vakjury. De scholieren bepalen zelf het onderwerp van het werkstuk, maar het heeft in elk geval betrekking op één van de volgende disciplines: wiskunde, informatica, natuurkunde of ecologie. Naar de site
Denken & Tellen

In deze categorie vind je de harde bètawetenschappers.

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.