Militaire Tam Tam

Hoe bereik je de lokale bevolking in oorlogsgebied, rekening houdend met taalbarrières en beveiliging? Daar heeft dit team een oplossing voor bedacht. Ze ontwierpen een communicatiemiddel voor Defensie. Hiermee kunnen de militairen en de lokale bevolking van een uitzendgebied contact met elkaar leggen. Dit team maakte het beste ontwerp. Het team wist hier wel raad mee. Na vele tientallen uren inspanning bedachten ze een onverwoestbare kruising tussen een smartphone en tablet waarmee je op een zeer veilige manier gegevens kunt uitwisselen. Samuel zegt erover: “Als je normaal gesproken van A naar B belt, gaat dat via 1 zendmast. Je telefoontje, mailtje, foto of bericht is vrij eenvoudig te onderscheppen. Met ons systeem gaat het via telkens wisselende antennes, verspreid door een land. Deze antennes zijn mobiel, makkelijk te verplaatsen en werken op zonne-energie. Door de verbinding telkens via een andere route te laten lopen, zet je de vijand op een dwaalspoor.” Het team won de Eureka!Cup in de categorie Defensie met deze slimme oplossing.

Deelnemers

Jochem Versteeg, Serena Crooy, Samuël van Dijk, Robin Hoeven, Sjoerd Krolis, Twan Hop en Lennard Kluinhaar

Eureka!Cup

Ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-) wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende opdrachtgevers met elk een eigen opdracht. Naar de site
Maken & Uitvinden

In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.