• PWS 'Cryptografie met Elliptische Krommen'
 • PWS 'Cryptografie met Elliptische Krommen'

  PWS 'Cryptografie met Elliptische Krommen'

  Het niet kunnen kraken van een versleuteling is een essentieel onderdeel van veilig en betrouwbaar dataverkeer. Luc en Mart hebben voor hun profielwerkstuk twee versleutelingsalgoritmes vergeleken op de punten van snelheid en kraakveiligheid. Het verslag laat het proces zien van verschillende beveiligingsmethodes, namelijk het Diffie-Hellman sleutelprotocol en een sleutelprotocol met elliptische krommen.

  Vervolgens hebben ze met python deze beveiligingsmethoden geprogrammeerd. Ze hebben voor hun onderzoek veel wiskunde moeten leren die ruim boven het vwo-niveau uitstijgt, vooral op het gebied van 'aritmetische algebraïsche meetkunde'. Indrukwekkend!!

  Met hun prestatie behaalden ze een prachtige podiumplek bij de Van Melsenprijs competitie.

  Het profielwerkstuk kun je hier downloaden (pdf, 1,7 MB).

  En super leuk! Aan dit mooie project is ook in de media aandacht besteed:

  Deelnemers

  Luc Steenbakkers en Mart Etman

  School

  Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel

  Van Melsenprijs

  De Van Melsenprijs is de oudste profielwerkstukken wedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd door de Radboud Universiteit. Het is de enige Nederlandse wedstrijd die toegang geeft tot de International Conference for Young Scientists (ICYS); de internationale profielwerkstukkenwedstrijd.

  Naar de site
  Denken & Tellen

  In deze categorie vind je de harde bètawetenschappers.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.