• Scheikundetoppers 2020
 • Scheikundetoppers 2020
 • Scheikundetoppers 2020
 • Scheikundetoppers 2020
 • Scheikundetoppers 2020

  Scheikundetoppers 2020

  Laurens, Pascal, Valentijn en Casper deden online theorie-examen over uiteenlopende scheikundige onderwerpen en vormden dit jaar de top-4 van de Nationale Scheikunde Olympiade. Laurens won de 41e editie van de nationale ronde.

  De vier winnaars zouden Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Chemieolympiade (IChO) in Istanbul. Dat kon helaas niet doorgaan. In plaats daarvan is op 25 juli 2020 gelijktijdig in meer dan 60 landen onder examenomstandigheden een 5 uur durende theorietoets afgenomen. Op deze manier konden de toppers van deze olympiade zich dit jaar toch wereldwijd meten met andere getalenteerde scholieren.

  We zochten Valentijn op bij de Universiteit van Amsterdam (waar we zeer gastvrij ontvangen zijn door hoogleraar Jan van Maarseveen) om uitgebreid kennis met hem te maken én meer te weten te komen over scheikunde en de Olympiade.

  Vlog

  Deelnemers

  Laurens Smulders, Pascal Otjens, Casper Tops en Valentijn Tromp

  School

  Stedelijk Gymnasium, Breda (Laurens), Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven (Pascal), Gemeentelijk Gymnasium Hilversum (Casper) en Corderius College, Amersfoort (Valentijn)

  Nationale Scheikundeolympiade

  Voor havo- / vwo-leerlingen die interesse hebben voor scheikunde, en die het leuk vinden om theoretisch en praktisch ermee bezit te zijn. Uit de winnaars van de olympiade wordt een team van vier leerlingen samengesteld die Nederland vertegenwoordigt bij de Internationale Chemie Olympiade.

  Naar de site
  Denken & Tellen

  In deze categorie vind je de harde bètawetenschappers.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.