• Aquamove
 • Aquamove

  Aquamove

  Leerlingen die meedoen aan de wedstrijd Viruskenner moeten een virus uitkiezen en deze grondig onderzoeken. Om vervolgens een oplossing te bedenken die besmetting en/of verspreiding van het virus voorkomen.

  Joek, Fien, Viggo en Loes bedachten een oplossing om het West-Nijl virus, dat wordt verspreid door geïnfecteerde muggen, te bestrijden. Hiermee wonnen ze de hoofdprijs binnen de categorie ‘Social impact’.

  Na grondig onderzoek en veel brainstormsessies bedacht het team de Aquamove. Een apparaat dat water laat bewegen, waardoor de muggen die het virus verspreiden daar niet meer eitjes kunnen leggen. Het is bedoeld voor vijvers. Het apparaat haalt lucht uit zijn omgeving en laat vervolgens bubbels vrij in het water. Het wordt aangedreven door zonne-energie en het team heeft er uiteraard ook voor gezorgd dat andere dieren er geen last van hebben.

  “Ons project was heel leuk. Het was interessant om te leren hoe muggen het virus overbrengen en om iets te bedenken wat dat kan stoppen. Mijn groepje en ik hebben hard gewerkt en we zijn trots op ons eindresultaat.”, aldus Viggo. En terecht toppers!

  Het team bouwde ook een prototype. Deze is te zien in dit filmpje, waarin ze ook hun oplossing uitleggen. En bekijk ook de  die het team ontwierp:

  Viggo de foto is een deel van ons onderzoek naar het westnijlvirus

  Deelnemers

  Joek Feij, Fien van Doorn, Viggo Kleijn en Loes Hin

  School

  Keizer Karel College in Amstelveen

  Viruskenner

  Viruskenner is een wedstrijd voor o.a. leerlingen in klas 2 van het Technasium. Er wordt gevraagd om een preventieadvies of preventiemethode waarmee een besmetting met een (exotisch) virus kan worden voorkomen. Leerlingen worden uitgedaagd een innovatieve oplossing te bedenken.

  Naar de site
  Groeien & Bloeien

  Nieuwe manieren om goed om te gaan met alles wat groeit en bloeit.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.