• Fluga en Water movement device
 • Fluga en Water movement device
 • Fluga en Water movement device
 • Fluga en Water movement device

  Fluga en Water movement device

  Leerlingen die meedoen aan de wedstrijd Viruskenner moeten een virus uitkiezen en deze grondig onderzoeken. Om vervolgens een oplossing te bedenken die besmetting en/of verspreiding van het virus voorkomen.

  David, Ires, Nina en Sara kozen het West-Nijl virus, dat wordt verspreid door geïnfecteerde muggen, en bedachten maar liefst twee ideeën! Hiermee wonnen ze de hoofdprijs binnen de categorie ‘Onderzoek & Onderbouwing’.

  Hun eerste idee was om een stofje dat muggen afweert toe te voegen aan verzorgingsartikelen, zoals shampoo, douchegel of zonnebrandcrème. Super slim natuurlijk. Want door het gebruik van deze verzorgingsartikelen kan worden voorkomen dat muggen je steken en infecteren met bijvoorbeeld het West-Nijl virus. De cosmeticalijn die zij bedachten heet: ‘FLUGA, protect while caring’. Ze ontwierpen ook zelf het logo voor dit product:

   f 185 38 20941399 Z1dycctz fluga logo

  Het andere idee was om een apparaat te ontwikkelen dat gebruikt kan worden om stilstaand water te laten bewegen. Waarom? Nou, omdat muggen hun eitjes leggen in stilstaand water. Ze zijn hierover in gesprek gegaan met een dieren-expert. Want ze wilden natuurlijk wel weten dat andere dieren hier geen last van zouden hebben. En, uiteraard, hoe effectief hun apparaat zou kunnen zijn. Volgens deze expert kan het apparaat waarschijnlijk niet goed gebruikt worden in slootjes of meren. Máár dat het wel heel effectief kan zijn wanneer het gebruikt wordt in bijvoorbeeld regentonnen en autobanden. Door het water in deze voorwerpen in beweging te brengen, zullen er aanzienlijk minder plekken zijn waar muggen hun eitjes kunnen leggen. En je begrijpt: minder eitjes, minder muggen, minder infecties. Super bedacht toppers!

  Het team bouwde ook nog een website met informatie over het West-Nijl virus en hun cosmeticalijn. Cool! Bekijk het hier.

  Hier wilden wij natuurlijk meer van weten! We ontmoetten de winnaars samen met wedstrijdcoördinator Wilco Zwennis, van Stichting Technasium, bij de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Het filmpje vind je in de carrousel bovenaan deze pagina.

  Deelnemers

  David Oosterveld, Ires Polman, Nina Klomp en Sara ten Camp

  School

  Ulenhoff College in Doetinchem

  Viruskenner

  Viruskenner is een wedstrijd voor o.a. leerlingen in klas 2 van het Technasium. Er wordt gevraagd om een preventieadvies of preventiemethode waarmee een besmetting met een (exotisch) virus kan worden voorkomen. Leerlingen worden uitgedaagd een innovatieve oplossing te bedenken.

  Naar de site
  Groeien & Bloeien

  Nieuwe manieren om goed om te gaan met alles wat groeit en bloeit.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.