• Magisch mineraal
  • Magisch mineraal
  • Magisch mineraal

    Magisch mineraal

    Leerlingen die dit jaar meededen aan de Bouwend Nederland Innovatieprijs moesten een wijkgericht onderzoek doen. Daarnaast werden zij uitgedaagd een technisch én sociaal ontwerpvoorstel te maken om de woningen in een volledig bestaande woonwijk te verduurzamen.

    38 technasiumscholen hadden zich opgegeven voor het project, en 21 schoolteams zijn aan de slag gegaan met de opdracht. Zoals altijd konden de leerlingen begeleiding krijgen van experts: bijvoorbeeld van een lidbedrijf van Bouwend Nederland of een organisatie zoals een woningbouwcorporatie of gemeente in eigen regio. Met het advies van de experts op zak, gingen de leerlingen zelf aan de slag met onder andere desk- & fieldresearch, het opstellen van een programma van eisen, het maken van een ontwerpvoorstel, en ga zo maar door! Het leverde een divers aanbod aan plannen/verslagen op. Een deel van de ingediende voorstellen lieten zien dat er flink ‘out-of-the-box’ is gedacht, wat erg gewaardeerd werd door de jury. Immers: voor een complexe opdracht als het verduurzamen van een bestaande woonwijk is het noodzakelijk om creatief te denken en originele oplossingen te bedenken. De jury lette hiernaast ook op zaken als haalbaarheid en volledigheid. Uit de inzenden koos de jury elf genomineerden voor de finale.

    Team Bob de Bouwers is maandenlang intensief bezig geweest om hun idee helemaal tot stand te brengen. En ideeën, die hadden ze. Volop! Over alle verschillende opties hebben ze heel goed nagedacht en onderzocht wat wel en niet mogelijk was. Zo kwamen ze tot steeds betere uitkomsten. Zowel voor het gebruik van materiaal, als voor hoe je buurtbewoners kun informeren én betrekken bij het plan. Zoals goed blijkt uit het jurycommentaar, want dat was lovend: “De vwo'ers maakten het de jury erg lastig. De nek-aan-nek-race werd uiteindelijk gewonnen door leerlingen van het Bonhoeffercollege (begeleid door Bouwbedrijf AC Borst Bouw BV) dankzij hun uitgebreide onderzoek en de grote hoeveelheid ideeën en toepassingen om de woonwijk te verduurzamen. Ze hadden niet alleen rekening gehouden met bestaande verduurzamingsmaatregelen, maar ook nieuwe materialen zoals zeoliet en mos betrokken bij hun innovatief ontwerp. Daarnaast kwamen in hun voorstel een ‘zonneboom’ en een energie-opwekkende speel- en beweegplek terug. Van alle ontwerpvoorstellen was de energiebesparing berekend én er was aandacht voor de subsidies en het informeren van de buurtbewoners.”

    Het magische mineraal zeoliet kwamen zij tegen tijdens hun grondige onderzoek. Hoe meer ze hierover ontdekten, hoe duidelijker het werd dat dit perfect te gebruiken is als isolatiemateriaal en verwarmingselement. Zeoliet heeft zelf namelijk best een goede isolatiewaarde. Daarnaast kan het vocht uit de muur halen en dit omzetten naar warmte. Het is niet schadelijk voor de gezondheid. En het is goedkoop om dit mineraal te winnen en te vervoeren. Voor optimaal resultaat willen ze het combineren met mos, om zo de zeoliet op natuurlijke wijze weer te kunnen laten drogen.

    We zijn onder de indruk, super goed gedaan!

    Bekijk ook zeker even het filmpje waarin het team alles uitlegt. Of lees er meer over in hun flyer.

    Deelnemers

    Jony Sander, Britt Duinmeijer, Luna Klaase en Teije Hes

    School

    Bonhoeffer College in Castricum

    Bouwend Nederland Innovatieprijs

    Bouwend Nederland organiseert ieder jaar in samenwerking met Stichting Technasium de Innovatieprijs voor technasiumleerlingen en trekt jaarlijks circa 25 scholen. De beste groepen worden uitgenodigd voor de finale, waar zij hun ideeën aan een expertjury presenteren. Elk jaar wordt er een nieuw project binnen de bouw en infra uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is.

    Naar de site
    Maken & Uitvinden

    In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

    Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.