• NOAA Ocean Explorer
 • NOAA Ocean Explorer
 • NOAA Ocean Explorer
 • NOAA Ocean Explorer

  NOAA Ocean Explorer

  Ruim 8.000 leerlingen van zo’n 150 scholen zijn in schooljaar 2020-2021 aan de slag gegaan met de ‘WWF Wildlife Challenge’ in opdracht van het Wereld Natuur Fonds. Zij werden uitgedaagd om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven.

  De leerlingen die meededen aan Vakkanjer Pioneer werd gevraagd ‘The Ultimate Wildlife Camera-trap’ te ontwerpen en bouwen. Oftewel een camera waarmee je de natuur kunt bekijken.

  Guido, Joram, David en Joram kwamen bedachten direct dat de oplossing ‘in water’ gevonden moest worden. Het oorspronkelijke plan was om een onderzeeër te maken, maar dat bleek toch te lastig. Ze lieten zich niet uit het veld slaan en dé oplossing volgde snel: het ombouwen van een boot naar ‘wildleven camera trap’. De taakverdeling was snel gemaakt en het maken kon beginnen! Guido ging meteen aan de slag om met een aantal rele's een bestuursysteem te maken. Joram Kleiberg was hoofd camera’s en online verbindingen. Terwijl David en Joram van Esch zich bogen over de bouw van de boot.

  Het team sleepte met hun NOAA Ocean Explorer de winst in de wacht.

  Van zo’n slimme uitvinding wilden we meer weten. We nodigde het team daarom uit om naar Scheltema in Leiden te komen, waar Dennis Weening dieper met de teamleden de materie in dook tijdens een Techtalk. Benieuwd? Je bekijkt het filmpje in de carrousel bovenaan deze pagina.

  Deelnemers

  Guido Kleiberg, Joram Kleiberg, David van Hardeveld en Joram van Esch

  School

  Ichthus College in Veenendaal

  Vakkanjers

  Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs t/m leerlingen van het laatste jaar vmbo hun vakmanschap. Met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever.

  Naar de site
  Maken & Uitvinden

  In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.