• PWS 'Het oncologische gebruik van adenovirussen'

  PWS 'Het oncologische gebruik van adenovirussen'

  Eén van de dodelijkste ziektes die er is, is kanker. Het is de op één na meest voorkomende doodsoorzaak wereldwijd en jaarlijks sterven er zo’n 9,5 miljoen mensen aan. Het is daarom heel belangrijk nieuwe therapieën te ontwikkelen. Één van de opties is het gebruik van virussen om onder andere transgenen naar kankercellen te vervoeren, het immuunsysteem tegen tumoren te activeren en zelfs kankercellen te vernietigen, zonder gezond weefsel aan te tasten. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met adenovirussen.

  Voor Lydia is kanker altijd al een intrigerend onderwerp geweest, evenals genetica. Daarom heeft zij voor haar profielwerkstuk uitgebreid en diepgaand onderzoek te gedaan over een samensmelting van deze onderwerpen. Het leverde haar de eerste plek op bij de Jan Kommandeurprijs.

  Over een periode van meer dan anderhalf jaar heeft Lydia onderzoek verricht naar de toepassing van adenovirussen in oncologie, en de potentie van adenovirussen als een oncologisch middel. Ze heef niet alleen ontzettend veel kunnen leren over adenovirussen en hun oncologische gebruik. Maar óók over het doen van onderzoek, vergen van bronnen, lezen van onderzoeksartikelen, technieken die in onderzoek gebruikt worden en nog veel meer. “Dit is een waardevolle en fascinerende ervaring geweest, en ik ben dankbaar dat ik het heb mogen doen.”, aldus Lydia.

  Dit profielwerkstuk schreef zij toen ze op het Jan van Egmond Lyceum in Purmerend zat. Nu studeert zij aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ben je benieuwd naar een samenvatting van haar profielwerkstuk? Je kunt het hier lezen. De posterpresentatie bekijk je hier.
  Benieuwd naar de omvang van het profielwerkstuk en hoe het opgebouwd is? Je ziet een overview hieronder.

  Behoorlijk indrukwekkend!

  profielwerkstuk overview

  Deelnemers

  Lydia Bregman

  School

  Ten tijd van de wedstrijd: Jan van Egmond Lyceum in Purmerend.

  Nu studeert zij aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

  Jan Kommandeurprijs

  Profielwerkstukkenwedstrijd van het Bètasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen. De prijs wordt uitgereikt voor het beste profielwerkstuk in een N-profiel.

  Naar de site
  Denken & Tellen

  In deze categorie vind je de harde bètawetenschappers.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.