• PWS 'Size matters'
 • PWS 'Size matters'
 • PWS 'Size matters'

  PWS 'Size matters'

  Stijn heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen deeltjesgrootte van organisch kunstmest en de invloed daarvan op de concentratie opgeloste stoffen wanneer het in water gedaan wordt. Het organisch materiaal dat hij hiervoor gebruikt heeft is hooi. Hiernaast heeft hij ook gekeken naar het effect van het gebruik van hooi op de mogelijkheid van de grond om water vast te houden. Want dat zou kunnen betekenen dat er bij gebruik van hooi in de grond minder water gebruikt hoeft te worden door boeren.

  Voor zijn onderzoek heeft hij hooi vermalen en opgelost. Zijn verwachting klopte met de uitkomst: kleinere deeltjes lossen beter op in water. Echter, is dit niet altijd beter voor de grond: een teveel aan voedingsstoffen kan leiden tot uitspoeling. ‘De grootte van de deeltjes zal aangepast moeten worden aan de grond’, aldus Stijn. Dit is waarom ‘Size Matters’! Zo is te lezen op de website van Wetsus.

  Met zijn knappe onderzoek en het profielwerkstuk dat hij schreef, won hij bij de Dutch Junior Water Prize. Door zijn winst mocht Stijn ook meedoen aan het internationale vervolg: de Stockholm Junior Water Prize. Voor deze wedstrijd heeft Stijn vervolgonderzoek gedaan om te kijken of hooi ook de bodemstructuur verbeterd. Hij is hierbij begeleid vanuit Wetsus, onderzoeksinstituut voor watertechnologie in Leeuwarden.

  Een ontzettend relevant onderzoek, goed bezig Stijn!

  Deelnemers

  Stijn Wiersma

  School

  Bornego College Lyceum in Heerenveen

  Dutch Junior Water Prize

  Nationale wedstrijd voor scholieren over waterinnovatie. Meedoen kan met profielwerkstuk of meesterproef. De winnaar mag meedoen aan de Stockholm Junior Water Prize in Zweden!

  Naar de site
  Groeien & Bloeien

  Nieuwe manieren om goed om te gaan met alles wat groeit en bloeit.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.