• Rices

  Rices

  Leerlingen die meedoen aan de wedstrijd Viruskenner moeten een virus uitkiezen en deze grondig onderzoeken. Om vervolgens een oplossing te bedenken die besmetting en/of verspreiding van het virus voorkomen.

  Team RICES – dat bestaat uit Isa, Emilia, Ryan en Rinze - bedacht een mooie oplossing om het Chikungunya-virus tegen te gaan. Doordat zij een field-lab hadden ontwikkeld waar zij uitgebreid onderzoek deden én een uitgebreid filmpje hadden gemaakt over hun ontwerpproces, wonnen zij binnen de categorie ‘Creativiteit’.

  f 185 58 20967254 x3pdPPOt IMG 20210511 WA0034

  Het Chikungunya-virus wordt onder meer verspreid door muggen. En daarom heeft dit team een tie-dye-kledinglijn ontwikkeld die muggen afweert. Om dergelijke kleding te maken moet je bepaalde oliën en permethrine gebruiken. Maar ze kwamen er snel achter dat als je de kleding gaat wassen, de oliën en de permethrine er ook worden uitgewassen. Dus… om de effectiviteit te vergroten heeft team RICES ook een speciaal wasmiddel gemaakt, die ervoor zorgt dat de tie-dye-kleding muggen nog langer kan afweren. Dit speciale wasmiddel kan ook nog eens gebruikt worden voor normale witte was.

  Super bedacht kanjers!

  f 185 37 20972508 sIbnHg75 IMG 20210413 WA0056

  Deelnemers

  Isa Tieben, Emilia Warda, Ryan Gosselink en Rinze Buunk

  School

  Ulenhof College in Doetinchem

  Viruskenner

  Viruskenner is een wedstrijd voor o.a. leerlingen in klas 2 van het Technasium. Er wordt gevraagd om een preventieadvies of preventiemethode waarmee een besmetting met een (exotisch) virus kan worden voorkomen. Leerlingen worden uitgedaagd een innovatieve oplossing te bedenken.

  Naar de site
  Groeien & Bloeien

  Nieuwe manieren om goed om te gaan met alles wat groeit en bloeit.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.