• SWAG paal: dieren detecteer scan
 • SWAG paal: dieren detecteer scan

  SWAG paal: dieren detecteer scan

  Ruim 8.000 leerlingen van zo’n 150 scholen zijn in schooljaar 2020-2021 aan de slag gegaan met de ‘WWF Wildlife Challenge’ in opdracht van het Wereld Natuur Fonds. Zij werden uitgedaagd om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven.

  Shavin, Guido en Akaash bedachten de SWAG paal: een lantaarnpaal voorzien van sensor die dieren detecteert op plekken waar ze niet horen te zijn. Dit waarschuwingssysteem zendt geluid uit in een bepaalde frequentie (passend bij de gehoorgrenzen van het dier), eventueel gecombineerd met lichtflitsen, om de dieren weg te jagen. De lantaarnpalen zijn voorzien van zonnepanelen en kunnen bijvoorbeeld nabij dorpen en akkers worden neergezet.

  Voor hun presentatie aan de jury maakten Shavin, Guido en Akaash een digitale 3D-tekening om hun idee perfect toe te kunnen lichten. Ze wonnen de opdracht binnen Vakkanjer Explorer. Super gedaan!

  Deelnemers

  Shavin Sewradj, Guido van Kuik en Akaash Gobardhan

  School

  De Populier in Den Haag

  Vakkanjers

  Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs t/m leerlingen van het laatste jaar vmbo hun vakmanschap. Met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever.

  Naar de site
  Maken & Uitvinden

  In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.