• Verduurzaamde wijk
 • Verduurzaamde wijk

  Verduurzaamde wijk

  Leerlingen die dit jaar meededen aan de Bouwend Nederland Innovatieprijs moesten een wijkgericht onderzoek doen. Daarnaast werden zij uitgedaagd een technisch én sociaal ontwerpvoorstel te maken om de woningen in een volledig bestaande woonwijk te verduurzamen.

  38 technasiumscholen hadden zich opgegeven voor het project, en 21 schoolteams zijn aan de slag gegaan met de opdracht. Zoals altijd konden de leerlingen begeleiding krijgen van experts: bijvoorbeeld van een lidbedrijf van Bouwend Nederland of een organisatie zoals een woningbouwcorporatie of gemeente in eigen regio. Met het advies van de experts op zak, gingen de leerlingen zelf aan de slag met onder andere desk- & fieldresearch, het opstellen van een programma van eisen, het maken van een ontwerpvoorstel, en ga zo maar door!

  Het leverde een divers aanbod aan plannen/verslagen op. Een deel van de ingediende voorstellen lieten zien dat er flink ‘out-of-the-box’ is gedacht, wat erg gewaardeerd werd door de jury. Immers: voor een complexe opdracht als het verduurzamen van een bestaande woonwijk is het noodzakelijk om creatief te denken en originele oplossingen te bedenken. De jury lette hiernaast ook op zaken als haalbaarheid en volledigheid. Uit de inzenden koos de jury elf genomineerden voor de finale.

  Coco, Ilse en Yesse hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar allerlei technieken en opties. Daarna hebben ze de woonwijk die ze wilden verduurzamen onderzocht. Ze bedachten vervolgens een specifieke oplossing voor de verduurzaming van deze wijk én om de buurtbewoners bij elkaar te brengen. Ze maakten ontwerpvoorstellen voor in en rondom de huizen. Maar óók voor in de wijk, zoals bijvoorbeeld voor de volkstuinen. Verder bedachten ze een app die bewoners informeert over energiebesparing, hen uitdaagt om meer energie te besparen en ze er zelfs voor beloont.

  Hun mooie plan – dat dus zowel technisch als sociaal was - maakte indruk op de jury. Ze wonnen er de havo-opdracht van de Bouwend Nederland Innovatieprijs mee. Wat een toppers!

  Deelnemers

  Coco Hemelrijk, Ilse Hakkert en Yesse Weening

  School

  Emelwerda College in Emmeloord

  Bouwend Nederland Innovatieprijs

  Bouwend Nederland organiseert ieder jaar in samenwerking met Stichting Technasium de Innovatieprijs voor technasiumleerlingen en trekt jaarlijks circa 25 scholen. De beste groepen worden uitgenodigd voor de finale, waar zij hun ideeën aan een expertjury presenteren.
  Elk jaar wordt er een nieuw project binnen de bouw en infra uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is.

  Naar de site
  Maken & Uitvinden

  In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.