• Zonneboot Solarteam Drachtster Lyceum
 • Zonneboot Solarteam Drachtster Lyceum
 • Zonneboot Solarteam Drachtster Lyceum
 • Zonneboot Solarteam Drachtster Lyceum

  Zonneboot Solarteam Drachtster Lyceum

  Jongeren die meedoen aan de Young Solar Challenge bouwen hun eigen elektrische zonneboot, zoeken zelf sponsoren en racen uiteindelijk tegen elkaar. Er deden dit jaar 24 teams mee. Het Solarteam van het Drachtster Lyceum – bestaande uit Thijs, Thomas, Sybren en Jeffrey - werd dit jaar Nederlands Kampioen!

  Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? Nou: door hun ruime ervaring én een heleboel rekenwerk... want daardoor wisten ze precies hoeveel gas je moest geven om de energie van de accu’s optimaal te kunnen benutten.

  Het was nogal een flinke klus en ze hebben er enorm veel tijd en energie in gestoken. Maar onder andere hun uithoudingsvermogen, hun wendbaarheid en hun tactiek legde hen geen windeieren. Het leverde uiteindelijk de winst van de Young Solar Challenge op!

  Een fantastische prestatie, hier wilden we meer over te weten komen. Dennis Weening door daarom dieper de materie in met de teamleden, tijdens een Techtalk bij Scheltema in Leiden. Het filmpje bekijk je in de carrousel bovenaan deze pagina.

  Social Battle om de publieksprijs

  In een wedstrijd aangaan is het team goed! Ze wonnen ook de publieksprijs, bekijk het hier.

  Deelnemers

  Thijs van der Burg, Thomas de Meer, Sybren Bos en Jeffrey Huang

  School

  Het Drachtster Lyceum

  Young Solar Challenge

  Deze wedstrijd is voor jongeren van 14-17 jaar met als doel hen op een leuke en interactieve manier enthousiast te maken voor techniek. Ze bouwen zelf een zonneboot en racen tegen elkaar. Op deze manier komen ze niet alleen in contact met techniek, maar ook met innovatie en duurzaamheid. Bovendien spelen onder andere teamwork, tactiek, communicatie, begroten en sponsoring een belangrijke rol.

  Naar de site
  Groeien & Bloeien

  Nieuwe manieren om goed om te gaan met alles wat groeit en bloeit.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.