• CO2 meter: maar dan beter!

  CO2 meter: maar dan beter!

  Foto: © HALLO Peel en Maas

  Bij de Raspberry Pi Competitie worden leerlingen uitgedaagd om met een piepkleine Raspberry Pi-computer een uitvinding te ontwerpen die een maatschappelijk probleem oplost. Afgelopen schooljaar vond de 4e editie van deze wedstrijd plaats, met als thema: “innoveren voor een betere wereld”.

  Team Frambozentaart wist hier wel raad mee! De school van Jort, Pim, Arvid en Jasper is gehuisvest in een oud gebouw en de ventilatie is dan ook slecht. Ze maakten een slimme, interactieve CO2-meter. Als deze meter detecteert dat het CO2-gehalte in de ruimte te hoog is, dan begint deze tegen de personen in de kamer te praten: ‘Kun je alsjeblieft de ramen en deuren open maken?’ Wanneer het CO2-gehalte na vijf minuten nog te hoog is, dan zegt hij hetzelfde. Maar dan wel een beetje strenger ;) Dit proces herhaalt zich een paar keer. Mocht het dan nog steeds niet verbeteren, bereid je dan maar voor op het alarm!

  Wat een fantastisch en duurzaam idee toppers, goed gedaan!

  Op de website van Omroep P&M verscheen een leuk artikel over dit winnende project. Je vindt dit hier.

  De finale van de wedstrijd vond plaats op 13 april 2022 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Een terugblik is hier terug te zien.

  Deelnemers

  Jort van der Zanden, Pim Wagemans, Arvid Billekens & Jasper de Jong

  School

  Buurt College Maas en Peel | Agora Onderwijs Panningen

  Raspberry Pi Competitie

  Schoolteams worden binnen de PA’s Raspberry Pi competitie uitgedaagd om met behulp van de Raspberry Pi innovatieve oplossingen te vinden voor problemen in onze samenleving. De competitie geeft leerlingen vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen de kans hands-on ervaring op te doen met computerprogrammeren en techniek.

  Naar de site
  Nullen & Enen

  Algoritmes, codes en robots die wereldproblemen (gaan) oplossen.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.