• D.A.I.S.Y.
  • D.A.I.S.Y.
  • D.A.I.S.Y.

    D.A.I.S.Y.

    Teams die meedoen aan de wereldwijde robotcompetitie FIRST Tech Challenge (FTC) bouwen ieder jaar een robot die verschillende missies moet voltooien om punten te verdienen. Daarnaast moet ook gewerkt worden aan ‘outreach’, wat onder meer inhoudt het contact houden met bedrijven en andere teams. Maar óók het enthousiasmeren van anderen voor techniek.

    IMG 20220404 WA0028

    Het Stanislas Tech Team doet sinds 2009 met een team van 5e-klassers mee aan de FTC. Dit maakt hen één van de oudste teams van Nederland. Een paar jaar geleden is besloten om ook een team van 4e-klassers op te richten zodat informatie makkelijker doorgegeven kan worden. Dit alles gebeurde onder de leiding van natuurkundedocent Cindy Mevis. Sinds een aantal maanden is dit opgepakt door twee Informaticadocenten, omdat Cindy begin dit jaar helaas plotseling is overleden. Een zeer groot verlies! Toch hebben de teamleden ontzettend knap doorgezet. Want, zo liet het team weten: ‘Haar eren door dit project voort te zetten was voor ons eigenlijk de enige optie.

    Heel bewonderenswaardig! En de docente zou meer dan trots zijn geweest! Afgelopen jaar heeft het team binnen verschillende competities indrukwekkende prestaties neergezet:

    • DODEA Kaiserslautern: hier heeft het team een derde plek behaald, de Control Award gewonnen (een award die wordt uitgereikt aan teams met uniek gebruik van camera's en sensoren) en een ticket naar het WK in de Verenigde Staten bemachtigd.De Control Award kregen ze doordat zij het eerste team zijn dat in het autonome gedeelte van de wedstrijd twee camera’s gebruikt heeft. Door het gebruik van twee camera's heeft hun robot een veel grotere hoek als gezichtsveld. Hiervoor hebben de programmeurs van het team een nieuw programma moeten schrijven, dat onder andere berekent welke camera het best gebruikt kan worden, want de robot kan maar een camera tegelijk gebruiken. Een knap staaltje werk!
    • Nederlands Kampioenschap: hier hebben zij - samen met twee andere teams, aangezien de finale in allianties van drie teams gespeeld worden - de eerste plek weten te behalen. Daarnaast hebben ze de Motivate Award gewonnen. Deze wordt uitgereikt aan het team die de gedachtegang achter de competitie het best omarmt en het meest doet om andere mensen aan te moedigen meer met techniek te doen. Deze award kregen ze door onder andere een basisschool, een asiel en een bejaardentehuis te bezoeken. Waarom ze dat deden? Omdat ze het belangrijk vinden om iedereen te laten zien dat er plezier uit techniek te halen valt. Daarnaast hebben zij hebben begin maart 2022 met het team bij heb op school nagels gelakt om geld in te halen voor Oekraïne. Door deze actie hebben zij zo'n 1100 euro op weten te halen.
    • Wereldkampioenschap in Houston: hier heeft het team de 22e plek weten te behalen, in een wedstrijdveld van 160 deelnemende teams over heel de wereld. Ze zijn daarmee het hoogst geplaatste Nederlandse team van het seizoen geworden. Bekijk de aftermovie die ze gemaakt hebben van hun avontuur in de Verenigde Staten:
    • Offseason Event: dit was een andere variant van hun huidige competitie. Hier hebben zij de eerste plaats behaald.

    Wat een helden! Super knap gedaan.

    IMG 20220418 WA0003

    IMG 20220420 WA0019

    Over de robot
    Een jaar lang heeft het team aan hun robot D.A.I.S.Y. - zo'n 18x13x18 inch (lxbxh) groot - gewerkt zodat deze zo goed mogelijk mee kon doen aan afgelopen competitie. Vrijwel de hele robot was laag, behalve een “arm” die op een draaischijf staat en daardoor meer dan 360 graden kan draaien. Hiermee konden de spelelementen worden opgepakt en naar de juiste plek worden gebracht. Verder had de robot dus twee camera's die in het autonome gedeelte gebruikt worden en stond hij op mecanum wheels, waardoor makkelijk in alle richtingen bewogen kan worden.

    De uitvoering
    Elke wedstrijd werd door vier teams tegelijkertijd gespeeld. Dit gebeurde in teams van twee, zodat de teamleden gemotiveerd worden om samen te werken. Immers: door goed samenspel kun je je strategie sneller bepalen.
    Afgelopen jaar stond de opdracht in het teken van het bezorgen van pakketjes. Dit is nagebootst doordat de robot dit jaar balletjes en blokjes met verschillende gewichten moet verplaatsen. Deze moesten bijvoorbeeld op verschillende hoogtes worden neergelegd, maar de constructie waarop deze geplaatst moesten worden, moest wel in balans blijven voor extra punten. Een andere constructie moest juist naar een kant gebalanceerd worden. Een ander onderdeel was het zogenaamde carrousel dat rondgedraaid moest worden waardoor er badeendjes vanaf gedraaid werden.

    Deelnemers

    Jelmer van Battum, Stijn Risseeuw & Christopher Kusumo Adi (software engineers), Jaron de Rover, Ziggy Beijer, Nic Stollman, Paul Vermeulen & Mees Visser (mechanical engineers), Arpeeta Rao & Tania Delphinanto (PR-managers) en Nathalie de Jong (teamcaptains)

    School

    Stanislascollege in Delft

    FIRST Tech Challenge

    Voor wie heeft meegedaan aan de FIRST® LEGO® League en er geen genoeg kan van krijgen is er de FIRST Tech Challenge. Wanneer je meedoet aan de FIRST Tech Challenge moet je opdrachten binnen de Challenge zo goed en snel mogelijk uitvoeren met je zelfgebouwde en geprogrammeerde robot.

    Naar de site
    Nullen & Enen

    Algoritmes, codes en robots die wereldproblemen (gaan) oplossen.

    Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.