• Deltaplan zoetwater Alkmaar
 • Deltaplan zoetwater Alkmaar

  Deltaplan zoetwater Alkmaar

  Leerlingenteams die dit jaar meededen aan de Bouwend Nederland Innovatieprijs moesten in kaart brengen welke zoet- of zoutwatervraagstukken er in hun regio actueel zijn. Vervolgens werden zij uitgedaagd om een regionaal deltaprogramma (of een deel hiervan) te ontwikkelen, te testen en/of te simuleren om zo in hun eigen regio water robuust te maken.

  29 technasiumscholen hadden zich opgegeven voor het project, en teams van 26 klassen zijn aan de slag gegaan met de opdracht. Zoals altijd zijn de leerlingen begeleid door hun docent én kregen ze hulp uit de bouw- en infrasector. De leerlingenteams werden weer gekoppeld aan een expert uit hun regio, waarmee zij tijdens de onderzoeks- en ontwerpfase goed konden sparren. Ook kregen zij van de aan hen gekoppelde expert waardevolle adviezen over de haalbaarheid van hun project. Hierdoor kregen de leerlingen natuurlijk een goed beeld van hoe de praktijk werkt. En dat legde dit team geen windeieren!

  Stijn, Jinte, Renée en Terence zijn tijdens hun proces begeleid door expert Jeroen van Velzen van K_Dekker Bouw & Infra uit Warmenhuizen.
  Vol enthousiasme is het team aan de slag gegaan om een oplossing te bedenken voor regenwater dat, tijdens een fikse regenbui, niet naar het riool kan. Want als deze vol zit, raakt het verstopt. Waar sla je het overtollige regenwater dan op!? Dit was naar aanleiding van een heftig noodweer dat een groot deel van Alkmaar in flinke problemen stelde, waaronder ook het lokale ziekenhuis. Een fikse uitdaging dus! Ze wilden een oplossing bedenken om het wateroverlast tegen te gaan. En het moest iets zijn dat relatief snel kan worden gebouwd. En zo geschiedde! Ze bedachten het creatieve idee om het water in kruipruimtes op te slaan. Als de stortbui voorbij is, dan stroomt het water weer weg. Ze bouwden ook een mooi prototype: een 3D-print van een huis waarin hun idee is weergegeven.

  Met hun idee wisten zij de jury te overtuigen en de winst binnen te slepen. De jury liet tijdens de finale weten: 'Dit team is het dichtst bij de opdracht gebleven en hebben een supergoede 'proof of concept' gepresenteerd.'

  Bekijk het verslag hier.

  Wat een topteam, fantastisch gedaan!

  Teamfoto Bouwend NL Innovatieprijs

  Deelnemers

  Stijn Roording, Jinte Rootring, Renée Kos & Terence Darphoorn

  School

  Dalton College Alkmaar

  Bouwend Nederland Innovatieprijs

  De Innovatieprijs is een jaarlijkse technisch ontwerp- en onderzoekswedstrijd die Bouwend Nederland samen met de Vakgroep Civiele Bouw, Stichting Technasium en Civilion organiseert. Het is bedoeld voor technasiumleerlingen (havo en vwo), de wedstrijd trekt jaarlijks zo’n 25 scholen aan. De beste tien groepen worden uitgenodigd voor de finale, waar zij hun ideeën aan een expertjury presenteren.
  Elk jaar wordt er een nieuw project binnen de bouw en infra uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is.

  Naar de site
  Maken & Uitvinden

  In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.