• Destilatiebot

  Destilatiebot

  Leerlingenteams die dit jaar meededen aan de Bouwend Nederland Innovatieprijs moesten in kaart brengen welke zoet- of zoutwatervraagstukken er in hun regio actueel zijn. Vervolgens werden zij uitgedaagd om een regionaal deltaprogramma (of een deel hiervan) te ontwikkelen, te testen en/of te simuleren om zo in hun eigen regio water robuust te maken.

  29 technasiumscholen hadden zich opgegeven voor het project, en teams van 26 klassen zijn aan de slag gegaan met de opdracht. Zoals altijd zijn de leerlingen begeleid door hun docent én kregen ze hulp uit de bouw- en infrasector. De leerlingenteams werden weer gekoppeld aan een expert uit hun regio, waarmee zij tijdens de onderzoeks- en ontwerpfase goed konden sparren. Ook kregen zij van de aan hen gekoppelde expert waardevolle adviezen over de haalbaarheid van hun project. Hierdoor kregen de leerlingen natuurlijk een goed beeld van hoe de praktijk werkt.

  Het team van Titus, Lisa en Thomas is begeleid door experts Maartje Faase (sr. projectleider/adviseur Waternet) en Fedde Slijkerman (projectleider H. van Steenwijk bouw- en waterwerken).
  Ze gingen aan de slag met hun project, dat als doel had om een oplossing te bedenken voor het brakke water dat via de sluizen van IJmuiden door de wateren en rivieren wordt vermengd. Want dit heeft natuurlijk gevolgen voor de natuur en landbouw. De leerlingen hebben een systeem van robots ontworpen die op de bodem van bijvoorbeeld rivieren het brakke water ontzilt.

  De jury was bij de vwo'ers blij verrast dat alle leerlingen hun project enorm gedetailleerd hadden uitgewerkt. Ook vonden ze het gaaf om te zien dat iedereen de experts goed hadden geraadpleegd en hun tips goed hadden uitgewerkt.

  Het eindresultaat van het team van Titus, Lisa en Thomas was inhoudelijk het best. Ze wonnen de vwo-opdracht én de creativiteitsprijs van de landelijke finale. Goed gedaan toppers!

  Meer weten? Bekijk dan hier de informatieflyer die de leerlingen gemaakt hebben.

  Deelnemers

  Titus Nartey, Lisa Mertens & Thomas te Poele

  School

  Calandlyceum in Amsterdam

  Bouwend Nederland Innovatieprijs

  De Innovatieprijs is een jaarlijkse technisch ontwerp- en onderzoekswedstrijd die Bouwend Nederland samen met de Vakgroep Civiele Bouw, Stichting Technasium en Civilion organiseert. Het is bedoeld voor technasiumleerlingen (havo en vwo), de wedstrijd trekt jaarlijks zo’n 25 scholen aan. De beste tien groepen worden uitgenodigd voor de finale, waar zij hun ideeën aan een expertjury presenteren.
  Elk jaar wordt er een nieuw project binnen de bouw en infra uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is.

  Naar de site
  Maken & Uitvinden

  In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.