• Het sprookjesverhaal over teken

  Het sprookjesverhaal over teken

  Leerlingen die meedoen aan de wedstrijd Viruskenner moeten een virus uitkiezen en zich hier acht weken lang grondig in verdiepen. Als echte onderzoeker/viroloog, om tot een oplossing te komen die besmetting en/of verspreiding van het virus kan voorkomen. Én hoe informatie hierover gecommuniceerd kan worden aan een bepaalde doelgroep.
  Opdrachtgever binnen deze competitie is de afdeling viroscience van het ErasmusMc. Leerlingen kunnen tijdens het project een masterclass volgen verzorgd door virologen en worden tijdens het project ondersteunt door artsen in opleiding.

  Het team van Luce en Prothoma bedacht een oplossing om besmetting met het “tick-borne encephalitis” (TBE-) virus tegen te gaan. Met hun idee, waarmee ze zich hebben gericht tot kinderen, wonnen ze de hoofdprijs binnen de categorie “Creativiteit”.

  Het TBE-virus kan hersen(vlies)ontsteking veroorzaken, en wordt overgedragen door tekenbeten. Er bestaat een vaccin dat voor 95% bescherming geeft, maar voorkomen is natuurlijk nog beter!

  Om tot hun oplossing te komen heeft het team diepgaand onderzoek gedaan en een mindmap gemaakt. Hier ontstonden verschillende ideeën uit.
  'Tijdens het creatieve proces liepen ze even vast, maar konden deze moeilijke fase in het proces met elkaar oplossen. Uiteindelijk hebben ze een innovatief en nieuw preventiemiddel bedacht, echt knap!', aldus de docente die hen begeleid heeft tijdens het project.

  Ze kwamen uiteindelijk met het geweldige idee om kinderen tijdens een sprookjeswandeling, in het Amsterdamse Bos, te informeren over (de gevaren van) tekenbeten. Zo leren kinderen hier op een leuke, speelse manier meer over én weten ze hoe ze zichzelf kunnen beschermen hiertegen. De wandeling bestaat uit vijf verschillende onderdelen, in de vorm van een stripverhaal, die elk een verschillend thema behandelen.

  Fantastisch bedacht en uitgevoerd!

  Strip 001

  Strip 002

  Strip 003

  Deelnemers

  Luce Estoppeij en Prothoma Das

  School

  Damstede Lyceum in Amsterdam

  Viruskenner

  Viruskenner is een wedstrijd voor havo/vwo-leerlingen in klas 2 van het Technasium. Er wordt gevraagd om een preventieadvies of preventiemethode waarmee een besmetting met een (exotisch) virus kan worden voorkomen. Leerlingen worden uitgedaagd een innovatieve oplossing te bedenken. Viruskenner is een internationaal project. Belangrijk; want virussen beperken zich immers niet tot landgrenzen. Scholen uit Suriname, Italie en vanaf schooljaar 2022/23 ook België doen aan deze competitie mee. Gedurende deelname aan het project wisselen leerlingen uit de verschillende landen onderling online ideeën en feedback uit.

  Naar de site
  Groeien & Bloeien

  Nieuwe manieren om goed om te gaan met alles wat groeit en bloeit.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.