• IJSO team 2022

  IJSO team 2022

  Op 17 juni 2022 vond de nationale eindronde van de International Junior Science Olympiad (IJSO) plaats. Met deze science-wedstrijd worden vo-leerlingen uitgedaagd en gestimuleerd op het gebied van bèta en techniek/technologie.

  Op de foto bovenaan: winnaars nationale eindronde IJSO 2022 met Harmen Neidig.
  V.l.n.r.: Matthijs de Ruiter, Kjeld Zwitserloot, Runa Reuderink, Harmen Neidig, Jochem Kistemaker, Ralph de Boer en Imre Bekkering.

  De wedstrijd bestaat uit een schriftelijke voorronde (van 100 minuten) die op de eigen school wordt afgenomen en een nationale eindronde (van één dag met een pittige theorietoets en practica in natuurkunde, scheikunde en biologie met uitstapjes naar wiskunde en techniek) op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het niveau van de opdrachten ligt in de voorronde op (eind) 3-vwo. En bij de eindronde op 4/5-vwo niveau. Daarnaast moeten leerlingen snel kunnen denken, labskills hebben en stressbestendig zijn.

  Jaarlijks doen er zo’n 2000 leerlingen mee aan de IJSO, waarvan meestal 24 van hen de landelijke einderonde haalt. Deze editie werd gewonnen door Kjeld. Samen met Ralph (#2), Imre (#3), Runa (#4), Jochem (#5) en Matthijs (#6) vormt hij het Nederlandse team dat in december 2022 deelneemt aan de 19e internationale IJSO.

  De internationale ronde duurt 11 dagen en wordt ieder jaar in een ander land gehouden. De leerlingen maken over drie dagen gespreid toetsen: meerkeuzewerk, open werk en een praktische toets die ze met z'n drieën als team maken. De scores zijn individueel. Het niveau van de internationale ligt op vwo-6.
  Zet om op straks kanjers!

  Jochem aan tafel bij talkshow
  Super leuk! Jochem mocht vertellen over ScienceMakers Awards en de IJSO bij het televisieprogramma Onder Ogen van SchieTV. Je kunt het item hier bekijken.

  Deelnemers

  Kjeld Zwitsersloot, Ralph de Boer, Imre Bekkering, Runa Reuderink, Jochem Kistemaker en Mattijs Ruiter

  School

  Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel (Kjeld), Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven (Ralph), Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen (Imre), Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum (Runa), Stedelijk Gymnasium in Schiedam (Jochem), Stedelijk Gymnasium in Nijmegen (Matthijs)

  International Junior Science Olympiad

  De IJSO is een wedstrijd op het gebied van science voor havo en vwo leerlingen van 15 jaar of jonger. Het belangrijkste doel van de IJSO is het uitdagen en stimuleren van geïnteresseerde en getalenteerde derde klas leerlingen van havo en vwo op het gebied van science en technologie.

  Naar de site
  Denken & Tellen

  In deze categorie vind je de harde bètawetenschappers.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.