• (Internationale) biologiewedstrijd 2022
 • (Internationale) biologiewedstrijd 2022
 • (Internationale) biologiewedstrijd 2022

  (Internationale) biologiewedstrijd 2022

  Ieder jaar daagt de Nederlandse Biologie Olympiade talentvolle scholieren in het voortgezet onderwijs (vo) uit om het beste uit zichzelf te halen. Na twee voorrondes wisten 20 biologietalenten een plek te bemachtigen voor de finaleweek, waarvoor de scholieren te gast waren bij Wageningen University. Tijdens deze week volgden de finalisten diverse colleges en moesten zij toetsen maken over uiteenlopende biologie-onderwerpen, waarvan het niveau ruim voorbij het vo-examenprogramma ligt.

  Tristan werd eerste bij de nationale ronde. Ook Allie, Mila en Bas deden het onwijs goed. Daarom vormden zij gezamenlijk het team dat Nederland mocht vertegenwoordigen tijdens de 33e Internationale Biologie Olympiade die in juli 2022 in Armenië plaatsvond.

  De deelnemers werden bij de internationale ronde uitgedaagd met ingewikkelde practica, zoals het nauwkeurig bepalen van vissoorten aan de hand van anatomische kenmerken en het onderzoeken van netwerken van celprocessen met behulp van moderne bioinformatische technieken. Daarnaast werd ook hun theoretische kennis getoetst met twee intensieve toetsen van ieder drie uur lang. Mila en Tristan wisten een bronzen medaille te veroveren, en Allie en Bas kwamen naar huis met een zilveren plak.

  Fantastische prestatie van allemaal!

  De Nationale Biologie Olympiade is een individuele wedstijd, maar de deelnemers staan er écht als team!
  Hoe was dat voor ze? We gingen tijdens ScienceMakers Awards 2022 in gesprek met Allie, Mila en Tristan: het filmpje vind je in de carrousel bovenaan deze pagina.

  20220909 Via Allie 1

  20220909 Via Allie 5

  Deelnemers

  Tristan van der Beek, Allie Zong en Mila Koekoek

  School

  Winkler Prins, Veendam (Tristan), Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven (Allie) en Carmel College Salland, Raalte (Mila)

  Biologie Olympiade

  De Nederlandse Biologie Olympiade (NBO) is een uitdagende biologiewedstrijd voor alle havo- en vwo-leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. In drie wedstrijdronden wordt getoetst op kennis, inzicht en vaardigheden in de biologie. De vier winnaars mogen Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Biologie Olympiade.

  Naar de site
  Groeien & Bloeien

  Nieuwe manieren om goed om te gaan met alles wat groeit en bloeit.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.