• (Internationale) wiskundewedstrijd 2022
  • (Internationale) wiskundewedstrijd 2022

    (Internationale) wiskundewedstrijd 2022

    Leerlingen die meedoen aan de Wiskunde Olympiade worden aan de hand van pittige selectietoetsen, in verschillende rondes, toegeleid naar de nationale eindronde. Deze vond in juni 2022 plaats en leverde (van duizenden deelnemende leerlingen van ruim 200 scholen) de top-6 op die Nederland vertegenwoordigd heeft bij de Internationale Wiskunde Olympiade (IMO). Een jaarlijkse internationale wedstrijd voor teams van zes scholieren uit ongeveer 100 landen.

    Lance, Jelle, Mads, Casper, Lars en Kees vormen met elkaar het Nederlandse team bij de internationale ronde, die plaatsvond in Oslo, Noorwegen. Tijdens de twee wedstrijddagen, op 11 en 12 juli 2022, kregen de teamleden telkens drie superlastige wiskunde-opgaven. Op elke wedstrijddag kregen ze hiervoor vier en een half uur de tijd.

    Bij de internationale ronde wist Casper, met 37 punten, een gouden plak te bemachtigen. De elfde gouden medaille ooit behaald door een Nederlandse deelnemer aan de IMO. Hij werd 19e van de wereld met een percentielscore van 96,94%. Dit betekende zowaar een nieuw record voor Nederland; het oude record stamde uit 1983. Een bijzonder knappe prestatie! Maar vlak ook de andere indrukwekkende scores niet uit. Jelle en Kees gingen ieder naar huis met een bronzen medaille (25 resp. 23 punten) en voor Lars (21 punten), Mads (20 punten) en Lance (19 punten) was er een eervolle vermelding.

    Teamfoto

    Via Casper

    Via Lance

    Deelnemers

    Lance Bakker, Jelle Bloemendaal, Mads Kok, Casper Madlener, Lars Pos en Kees den Tex

    School

    Kath. SG Hoofddorp (Lance), Corlaer College, Nijkerk (Jelle), Utrechts Stedelijk Gymnasium (Mads), Leo Kannercollege, Leiden (Casper), Stadslyceum Groningen (Lars) en Gemeentelijk Gymnasium Hilversum (Kees)

    Wiskunde Olympiade

    De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 voor wiskunde kunnen meedoen aan de eerste ronde. Met de speelse maar uitdagende opgaven worden de creativiteit en wiskundig inzicht van de leerlingen getest.

    Naar de site
    Denken & Tellen

    In deze categorie vind je de harde bètawetenschappers.

    Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.