• Mandala met magie

  Mandala met magie

  Wanneer er drones rondvliegen in een klas op de middelbare school, dan zou het zomaar kunnen dat er geoefend wordt voor de racewedstrijd DroneCup. Een supervette wedstrijd waar leerlingen veel van leren. Zo doen ze bijvoorbeeld kennis op van vakvaardigheden als lassen, elektro, houtbewerking. Maar ook soft skills als denktechnieken, samenwerken, experimenteren en onderzoeken komen uitgebreid aan bod.

  Isabel, Eline, Leea, Kian en Lois vormden samen het team dat als winnaar uit de bus kwam in de categorie “Beste obstakelbouwers”.

  Het thema van de wedstrijd dit jaar was licht. En dáár… wist dit team wel raad mee! Ze maakten een kleurrijke, draaiende mandala – die een beetje lijkt op een heus reuzenrad, waar de drone doorheen moest vliegen. Om de mandala te ondersteunen werd een houten onderstel gebouwd, voorzien van de nodige ledverlichting.

  Isabel: ‘Ik denk zelf dat we de DroneCup Finals hebben gewonnen, doordat we veel kleur hebben gebruikt en heel precies hebben gewerkt.

  De vrolijke kleuren passen perfect bij het team, zo vertelt docente Linda Barnier, die het team begeleid heeft: ‘Het is een heel gezellig team waar hard werken en gezelligheid hand in hand zijn gegaan.

  De dronevliegers moesten hun drone door de opening van 40x40 cm heen vliegen. En dat was niet gemakkelijk: de opening in de mandala draaide maar heel langzaam rond. Dit lastige detail maakte dit ontwerp het beste obstakel en leverde dus de winst op.

  We zijn onder de indruk, goed gedaan!

  f 211 38 25254811 xiAkHCrK IMG 20220913 WA0002

  Foto via Eline 1

  Foto via Eline 2

  Deelnemers

  Isabel Vorstenbosch, Eline van Ballegoij & Leea Duygun

  School

  Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven

  DroneCup Finals

  Een te gekke racewedstrijd met drones, waar techniek & creatief denken samenkomen! Een super korte samenvatting:

  • presenteer je obstakel of je zelfgebouwde drone;
  • wees de snelste in de proeven met je drone;
  • neem het vaktechnisch beste en origineelste obstakel mee;
  • word eerste in het drone race toernooi!
  Naar de site
  Maken & Uitvinden

  In deze rubriek vind je slimme oplossingen en bijzondere uitvindingen.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.