• PWS "Componistenclassificatie" - KNAW

  PWS "Componistenclassificatie" - KNAW

  Sjoerd is er nog niet over uit: wil hij later wetenschapper of musicus worden? Of beiden? :) Voor zijn profielwerkstuk (PWS), dat hij maakt in zijn laatste jaar op het 4e Gymnasium in Amsterdam, liet hij in ieder geval al zien dat deze twee disciplines perfect te combineren zijn.

  Hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft? Door het bouwen van een algoritme (neuraal netwerk) dat van een klassiek muziekstuk kan aangeven wie de componist is. Je kunt het vergelijk met de applicatie Shazam die, zoals algemeen bekend, muziekstukken kan herkennen aan de hand van een kort geluidsfragment. Echter, in tegenstelling tot Shazam, kan het algoritme van Sjoerd gebouwd heeft ook nieuwe muziek categoriseren. Van de in totaal 135 stukken van Bach, Beethoven en Monteverdi heeft het 134 stukken correct voorspeld als gecomponeerd door de goede componist.

  Dat is toch fantastisch! Hoe hij dit heeft aangepakt en zijn bevindingen heeft hij beschreven in het PWS “Componistenclassificatie neurale netwerken en harmonische analyse”.

  Hij behaalde met zijn knappe prestatie niet alleen winst binnen de categorie Natuur & Techniek van de KNAW Onderwijsprijs, maar ook bij de Van Melsenprijs én de Jan Kommandeurprijs.

  Van de de juryvoorzitter van de KNAW Onderwijsprijs kreeg Sjoerd te horen dat hij van zijn PWS een bachelorscriptie had gemaakt.
  Zo… steek die maar in je zak topper!

  Bekijk het werkstuk hier.

  Sjoerd wist Cum Laude te slagen voor zijn eindexamen op het 4e Gymnasium en is in schooljaar 2022/23 gestart aan een opleiding (altviool) aan het Conservatorium in Amsterdam. Daarnaast heeft de KNAW het ook mogelijk gemaakt dat hij kon deelnemen aan de European Union Contest for Young Scientists (EUCYS), die van 12 tot 18 September 2022 in Leiden.

  Tijdens ScienceMakers Awards 2022 gingen we met Sjoerd in gesprek over zijn geweldige prestatie!

  Deelnemers

  Sjoerd Versteegh

  School

  Het 4e Gymnasium in Amsterdam

  KNAW Onderwijsprijs

  De KNAW Onderwijsprijs is bedoeld voor werkstukken met een wetenschappelijke opzet, gebaseerd op zelfstandig onderzoek. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW het wetenschappelijk denken in het vwo stimuleren. De winnaars krijgen een toelage voor hun eerste collegejaar.

  Naar de site
  Denken & Tellen

  In deze categorie vind je de harde bètawetenschappers.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.