• PWS "Strijd tegen eutrofiëring en fosfaatverspilling"
 • PWS "Strijd tegen eutrofiëring en fosfaatverspilling"

  PWS "Strijd tegen eutrofiëring en fosfaatverspilling"

  Hanna, Reinard en William hebben hun onderzoek gedaan aan de Universiteit van Amsterdam rondom fosfaatrecycling uit afvalwater. De onderzoeksresultaten hebben ze gepresenteerd bij de profielwerkstukkenwedstrijd Imagination at Work, waar ze als winnaar uit de bus kwamen.

  Bij hun onderzoek zijn ze begeleid door Steven Beijer, die al jaren als expert is aangesloten bij de wedstrijd. Schooljaar 2021/22 was zijn laatste jaar, en dat heet hij met een knaller mogen afsluiten met het winnende team. Super!

  Voor hun onderzoek hebben ze twee fosfaatzouten (struviet en vivianiet), waarmee je het fosfaat uit het afvalwater kunt halen, vergeleken bij verschillende temperaturen op basis van neerslagefficiëntie en duurzaamheid.
  Ze hebben een onderzoeksverslag in de vorm van een scientific article gemaakt, met alle onderdelen die in een bèta-onderzoek naar voren komen. Het laat zien welke conclusies ze hebben getrokken met betrekking tot de vraag welk fosfaatzout (struviet/vivianiet) een betere methode is voor fosfaatverwijdering uit afvalwater. Daarnaast representeert het alles wat ze geleerd hebben in die maanden over onderzoek doen en samenwerken!

  De jury was onder de indruk van de vormgeving en diepgang van hun profielwerkstuk! Na dit lovende commentaar heeft het drietal natuurlijk mooie afdrukken laten maken, zodat ze een mooi onderzoeksverslag als herinnering hebben. En terecht! :)

  Goed gedaan kanjers!

  0ce5d554 edae 4a2e 9671 a09d65f5206e

  IMG 7734

  Deelnemers

  Hanna van den Brink, Reinard van Lent & William van Hell

  School

  Van Lodenstein College in Amersfoort

  Imagination at Work

  Imagination at Work is een wedstrijd voor havo- en vwo-leerlingen die een profielwerkstuk willen maken rondom duurzaamheid. Experts uit de chemie en life sciences leveren een kader waarin leerlingen hun eigen opdracht vormgeven. De projecten hebben raakvlakken met onderwerpen als voeding, klimaat en energie.

  Naar de site
  Groeien & Bloeien

  Nieuwe manieren om goed om te gaan met alles wat groeit en bloeit.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.