• PWS "Het Groene Goud vs. Zout"
  • PWS "Het Groene Goud vs. Zout"
  • PWS "Het Groene Goud vs. Zout"
  • PWS "Het Groene Goud vs. Zout"

    PWS "Het Groene Goud vs. Zout"

    Meinke, Nynke en Pjotr hebben voor hun meesterproef (het profielwerkstuk voor het Technasium) onderzoek gedaan naar hoe je natrium uit water kunt halen, zodat het circulair gebruikt kan worden – en dus waterschaarste kan voorkomen - in de glastuinbouw. Ze bedachten een manier en hebben dit experimenteel onderzocht. De resultaten bieden mooie en ook onverwachte perspectieven, zelfs breder dan het eerste onderzoeksdoel. Een knap staaltje waterinnovatie!

    Ze wonnen de Dutch Junior Water Prize en daarmee kwalificeerden zij zich voor het internationale vervolg: de Stockholm Junior Water Prize. Dit event vond plaats in de laatste week van augustus 2022, in aanwezigheid van Kroonprinses Victoria.

    Meinke, Nynke en Pjotr hebben een jaar lang onderzoek gedaan onder begeleiding van Jim van Ruijven van de Universiteit Wageningen. Hij kwam met de onderzoeksvraag en zij bedachten om algen te gebruiken. Want, zo vertellen zij: 'Algen zijn best cool; we kunnen ze eten, gebruiken voor energie en, letterlijk, niet zonder ze leven. Ze zijn namelijk de belangrijkste zuurstofleverancier van onze aarde. Omdat ze al een oplossing bieden voor zoveel problemen, dachten we: wat kunnen ze nog meer doen? Het antwoord: ons helpen waterschaarste op te lossen.'

    Benno Berendsen, de docent die hen begeleid heeft, gaf terecht aan zeer onder de indruk te zijn van het team en hun prestaties: 'Het team bestaat uit drie leden die elk een eigen stempel drukken op het resultaat. Daarbij vullen ze elkaar perfect aan, geven elkaar daarin de ruimte, en laten elkaar daarin stralen. Het team pikt kleine aanwijzingen snel en goed op waardoor een steile leercurve ontstaat.'

    Berendsen vervolgt : 'Met hun project hebben ze NOS Stories gehaald op 7 augustus, een item op primetime in het Radio 1 Journaal op 8 augustus en een live interview in de Ontbijtshow op Radio 2 op 9 augustus. Wetenschap is één ding, maar het is ook belangrijk om anderen mee te nemen in het werk: communicatie. Daarin is dit team zeker geslaagd!'

    Indrukwekkend! Goed bezig Meinke, Nynke en Pjotr.

    Samenvatting van het project
    Algen hebben laten zien dat ze allround probleemoplossers zijn; ze kunnen worden gebruikt als voedsel, biobrandstof en bron van schone lucht. De meesterproef ‘Het Groene Goud vs. Zout’ onderzocht of halofiele algen ook het waterschaarste-probleem kunnen oplossen: kunnen ze selectief natrium verwijderen zodat zoutwater een nieuwe waterbron kan worden? Na het uitvoeren van het hoofdexperiment en het analyseren van algengroei en microscopische foto's bleek de conclusie positief. Dit resultaat biedt perspectief voor een kansrijke toekomst met algen als nieuwe ontziltingsmethode. Het gebruik van algen zal de ecologische voetafdruk en financiële kosten van ontzilting aanzienlijk verminderen, waardoor het proces duurzamer wordt en een betere bijdrage levert aan de toekomst van onze aarde. Kortom: met dit groene goud verslaan we het zout!

    Bekijk ook de video die ze gemaakt hebben over het project:

    Projectfoto via Meinke

    Projectfoto via Pjotr

    Deelnemers

    Meinke van Oenen, Nynke Bats en Pjotr de Haan

    School

    Bonhoeffer College in Enschede

    Dutch Junior Water Prize

    Dutch Junior Water Prize is een nationale wedstrijd voor scholieren tussen de 15 en 19 jaar en draait om het beste idee voor waterinnovatie. Als scholier kun je ondersteuning krijgen van een waterexpert. De winnaar mag meedoen aan de Stockholm Junior Water Prize in Zweden! Je kunt aan de wedstrijd meedoen met je profielwerkstuk of een meesterproef. Dutch Junior Water Prize is een initiatief van Platform WOW en Wetsus.

    Naar de site
    Groeien & Bloeien

    Nieuwe manieren om goed om te gaan met alles wat groeit en bloeit.

    Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.